Mijlpaal in Chili: nieuwe wet staat abortus in enkele gevallen toe

Chili krijgt eindelijk een abortuswet, waardoor abortus niet langer in alle gevallen strafbaar is. De wet kwam er niet zonder slag of stoot. Er wordt in Chili al jaren over gedebatteerd en tot op het laatste moment was het spannend.

In Chili gold een totaal verbod op abortus, net als in zes andere Latijns-Amerikaanse landen: de Dominicaanse republiek, El Salvador, Haïti, Honduras, Nicaragua en Suriname. Wie een abortus onderging of uitvoerde was strafbaar. De nieuwe wet staat abortus toe in enkele situaties: in geval van verkrachting, als het leven van de moeder gevaar loopt of als het ongeboren kind geen levenskansen heeft. Hoewel dat slechts geldt voor ongeveer 5% van de gevallen, is het toch een enorme stap vooruit in het oerconservatieve Chili.

De wet was al goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. In een laatste poging de wet tegen te houden vroegen conservatieve partijen daarop het Chileense Constitutionele Hof om de wet in strijd met de grondwet te verklaren. Dat ging niet door: uiteindelijk stemden zes van de tien leden voor de nieuwe wet. Tegen deze uitspraak kan geen beroep worden aangetekend en daarmee is de wet er nu echt door.

Michelle Bachelet
Het is een grote overwinning voor de Chileense president Michelle Bachelet. Bachelet, de eerste vrouwelijke president van het land, heeft een achtergrond als arts. In 2000 werd ze benoemd tot minister van Volksgezondheid. In die hoedanigheid zorgde ze ervoor dat de morning-afterpil voorgeschreven mocht worden. Dat veroorzaakte een storm van protest. In 2015 deed Bachelet het eerste voorstel voor een versoepeling van de abortuswet.

Mensenrechtenorganisaties
Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International zijn blij met de uitspraak. Erika Guevara-Rosas van Amnesty International America: “Chili heeft eindelijk een stap gezet om de rechten van vrouwen en meisjes te beschermen. De overwinning is het bewijs van het werk van de miljoenen vrouwen, in Zuid-Amerika en de rest van de wereld, die strijden tegen de draconische wetten die vrouwen straffen en hen dwingen toevlucht te nemen tot clandestiene en gevaarlijke abortussen. Hierdoor komen hun gezondheid en hun leven in gevaar.”

Volgens Guevara-Rosas is het nu zaak ervoor te zorgen dat wet in de praktijk wordt toegepast. “De echte test is nu het in de praktijk brengen van de wet, zodat vrouwen en meisjes volledige toegang krijgen tot de medische zorg die zij nodig hebben. En dat deze hervorming ervoor zorgt dat zij hun seksuele en reproductieve rechten kunnen uitoefenen.”

Jose Miguel Vivanco van Human Rights Watch: “De uitspraak betekent een mijlpaal voor Chili. Door de wrede, schadelijke en regressieve abortuswet te wijzigen, beschermt het Hof de levens en de fundamentele rechten van vrouwen.”