Hooggerechtshof India verbiedt controversiële scheidingswet ‘talaq, talaq, talaq’

Het Hooggerechtshof in India heeft de ‘driemaal talaq’ praktijk verboden. Moslimmannen kunnen via deze regel per direct van hun vrouw scheiden, door driemaal het woord ‘talaq’ (scheiding) uit te spreken. Volgens het Hof is de traditionele praktijk in strijd met de grondwet.

Talaq, talaq, talaq. Door driemaal het woord ‘talaq’ (scheiding) tegen hun vrouw uit te spreken kunnen moslimmannen in India per direct scheiden. Het is een eenzijdige beslissing, want de vrouw hoeft hierbij niet eens aanwezig te zijn. De moderne technologie maakt het de man nog makkelijker. Hij kan zijn vrouw ook via Whatsapp, Skype, e-mail of sms met de drie woorden laten weten dat ze niet langer zijn echtgenote is. Daarmee kan hij haar zonder verdere plichtplegingen dezelfde dag nog op straat zetten. Vrouwen kunnen hier niet tegen in gaan.

‘Driemaal talaq’ komt niet voor in Koran
Volgens tegenstanders werden duizenden vrouwen, vooral uit arme families, het slachtoffer van de controversiële ‘wet’. Activisten en organisaties spannen zich al jaren in om de praktijk illegaal te verklaren, omdat deze misogyn is en ingaat tegen de grondwet. Bovendien is de praktijk niet in lijn met de scheidingsregels die in de Koran beschreven staan. De ‘driemaal talaq’ praktijk wordt niet genoemd in de Koran of in de Sharia. Volgens de Koran moet er juist een bezinningsperiode van negentig dagen in acht worden genomen zodat het koppel de tijd heeft om na te denken en weer tot elkaar te komen.

In andere moslimlanden als Bangladesh en Pakistan is de ‘driemaal talaq’ regel al afgeschaft. In India, een land met 170 miljoen moslims, komt de praktijk nog steeds voor. India heeft wel huwelijks- en scheidingswetten, maar staat religieuze gemeenschappen toe hun eigen geloofswetten te hanteren.

Tegenstanders
Drie van de vijf rechters die over de kwestie moesten oordelen noemden de talaqpraktijk ongrondwettelijk en in strijd met de islam. Hoofdrechter Khehar is echter tegen de afschaffing. Hij meent dat de kwestie onder de religieuze wetten van de moslims valt en dat het hof zich niet moet mengen in geloofskwesties. De organisatie All India Muslim Personal Law Board is ook tegen de afschaffing, hoewel zij de praktijk op zich afkeuren. Maar als mannen niet van hun vrouw kunnen scheiden, meent de organisatie, dan “wijken ze misschien uit naar illegale en criminele praktijken om hun vrouw te vermoorden of levend te verbranden.” De AINPLB is van mening dat de moslimwetten bedreigd worden door de huidige Indiase regering onder leiding van Narendra Modi, een hindoeïstische nationalist. Modi heeft al meerdere keren aangegeven dat hij de praktijk afkeurt.