Mag je een vrouw vragen naar haar kinderwens?

Ben je in de dertig en heb je nog niet voor nageslacht gezorgd, dan willen mensen graag weten hoe dat precies zit. Maar is het wel oké om een vrouw te vragen naar haar kinderwens? Actrice Katja Herbers vindt van niet en legt dat bij RTL Boulevard haarfijn uit aan presentatrice Bridget Maasland.

Tijdens een interview met de actrice, die in de VS hard aan de weg timmert, wil Bridget graag het volgende weten: “Jouw vriend woont in Australië. Lastig, want ik begreep dat je heel graag kindjes wil.”

Katja gaat daar in eerste instantie niet op in en legt vriendelijk maar beslist uit waarom ze dat een vervelende vraag vindt.

“O ja. Weet je wat ik dus vind? Dat je als vrouw de andere vrouw niet mag vragen over kindjes. Ik ga het heel erg goed uitleggen voor de kijkers thuis. Er is natuurlijk iets vervelends aan dat je als je boven de 30 bent altijd maar gevraagd wordt, van: wil je kinderen, wil je zwanger worden, bla bla bla? Wie weet is iemand aan wie je dat vraagt al vijf jaar bezig met ivf en is dat een heel emotioneel en ingewikkeld proces.”

Katja vertelt dan uiteindelijk toch dat dat bij haar niet het geval is. Ze heeft gewoonweg nog geen tijd gehad om een gezin te stichten en hoopt dat het wel lukt.

Eva Jinek: “Ongepast en ongemanierd”
Het lijkt heel gewoon om vrouwelijke BN’ers in interviews te vragen of ze kinderen willen, zoals Bridget in het interview met Katja. Eva Jinek zei daar eind vorig jaar over in het AD: “Vanuit de behoefte om iemand tegemoet te komen heb ik er altijd antwoord op gegeven, maar ik word nu steeds kwader als het mij of mijn vrouwelijke collega’s van een bepaalde leeftijd wordt gevraagd. Ik wil een punt maken en zal die vraag als journalist ook niet meer stellen.”

Privékwestie
Ook als je geen Bekende Nederlander bent, krijg je die ene nieuwsgierige vraag regelmatig te horen. Je moeder wil weten wanneer ze oma wordt. Je oom begint op elke verjaardag over je biologische klok. Je buurvrouw merkt op dat je er wel de leeftijd voor hebt en dat je vast een goede moeder zou zijn. Je collega vraagt gekscherend of jij straks soms ook ineens met zwangerschapsverlof bent. En natuurlijk willen werkgevers het altijd graag weten, ook al mogen ze er eigenlijk niet naar vragen.

Als we weten hoe iemand over het krijgen van kinderen denkt, helpt dat ons om een idee te vormen van de persoon die we tegenover ons hebben. We zijn nieuwsgierig naar de mensen om ons heen. Bovendien zijn kinderen een dankbaar gespreksonderwerp. Logisch allemaal. Maar het is niet hetzelfde als vragen waar je naartoe gaat op vakantie hè? Het is een heel persoonlijke en intieme vraag. Een privékwestie.

Het is ook niet zo dat je kinderen bij Thuisbezorgd.nl kunt bestellen. Misschien heb je lichamelijke problemen waardoor zwanger worden er voor jou niet in zit. Misschien zit je al jaren in de medische molen omdat het via de natuurlijke weg niet lukt. Misschien is het een heet hangijzer binnen je relatie en wil jij wel kinderen maar je partner niet. Misschien is er nog geen geschikte partner in beeld en heb je daar veel verdriet van. Misschien wil je helemaal geen kinderen. Misschien heb je gewoon geen zin om aan kennissen/collega’s/mensen die je amper kent uit te leggen hoe de zaken er voor staan.

Tenzij je een vertrouwensband met iemand hebt laat je de vraag “Wil jij eigenlijk kinderen?” het beste dus maar gewoon achterwege. Als er iets te vertellen valt kom je het heus wel te weten, als het moment daar is.