Amy Schumer ontdekte loonverschil en ging opnieuw om de tafel met Netflix

Actrice en comédienne Amy Schumer ontdekte dat Netflix haar veel minder betaalde dan haar collega’s Dave Chappelle en Chris Rock. Ze ging opnieuw om de tafel met Netflix, en dat betaalde zich uit.

In 2016 sloot Amy Schumer een grote deal met streamingdienst Netflix, dat haar comedyspecial The Leather Show zou gaan uitzenden. Ze ontving daarvoor 11 miljoen dollar, volgens het tijdschrift Variety.

In dat jaar stond ze volop in de belangstelling. Ze publiceerde een bestseller: haar autobiografie Het meisje met de onderrugtattoo. Ook won ze een Emmy voor haar show Inside Amy Schumer en stond ze op de cover van Vogue. Voor haar rol in de door haar geschreven romantische komedie Trainwreck werd ze genomineerd voor een Golden Globe. In de jaren daarvoor won ze al meerdere prijzen voor haar shows, waaronder de Peabody Award.

Vorig jaar kwam naar buiten dat haar Netflix-collega’s en comedians Chris Rock en Dave Chappelle voor hun comedyspecials 20 miljoen dollar per stuk kregen. Amy Schumer ging opnieuw met Netflix om de tafel en vroeg om een verhoging. En die kreeg ze. Variety meldt niet hoeveel hoger het bedrag was maar schrijft wel dat het ging om een significante verhoging.

Opschudding
Het nieuws veroorzaakte een hoop opschudding. Mensen vroegen zich af waarom Amy Schumer, die nog maar net komt kijken, per se evenveel moet krijgen als supersterren Chris Rock en Dave Chappelle? Ja, ze doen alledrie comedyspecials bij Netflix, maar haar ervaring en niveau zijn toch niet vergelijkbaar met dat van haar twee collega’s? Is hier wel sprake van een loonkloof m/v?

Amy Schumer reageerde zelf via Instagram op alle ophef met het volgende bericht:

 “Bedankt voor jullie meningen over wat ik betaald zou moeten krijgen. Ik geloof in gelijke betaling voor vrouwen. Ik geloof echter niet dat ik evenveel loon verdien als Chris en Dave. Dat zijn legendes en twee van de grootste comedians aller tijden. Ik wil zeggen dat ik in de afgelopen paar jaar in uitverkochte arena’s heb gestaan. Iets wat een vrouwelijke comedian nog nooit eerder heeft gedaan. Dat is heel belangrijk voor me, vooral omdat ik weet dat ik elke avond op het podium mijn best doe voor het publiek en wil dat zij het leuk vinden. Ik heb niet gevraagd om hetzelfde bedrag als mijn vrienden. Ik heb gevraagd om een verhoging ten opzichte van het eerste aanbod. Ik blijf keihard werken en zal een zo goed mogelijke performer zijn. De berichten dat ik hetzelfde bedrag ‘eiste’ als zij zijn niet waar.”

Hoe het ook zij, Amy Schumer bewijst dat je niet bang moet zijn om het gesprek aan te gaan als je vindt dat je een hoger salaris verdient. En dat het loont om uit te zoeken of je salaris in lijn is met je ervaring en met het salaris van je collega’s.