Turkse regisseur Ceyda Torun verfilmde het straatleven van de katten in Istanboel. Nu te zien

In Nederland maken rond de 3 miljoen katten deel uit van een huishouden. Da’s best veel. En als we op vakantie gaan hebben we in veel landen te doen met de vaak verwaarloosde en zieke katten op straat. Dat is in Istanboel heel anders en dat is wat Ceyda Torun wil laten zien in haar film Kedi die deze week in Nederland in première gaat.

Haar straatkatten zijn een metafoor voor het andere Turkije, een land waar we niet onverdeeld prettig over denken, to put it mildly. En dat in toenemende mate. De Islam – althans dat deel van het gezicht ervan waarmee we maar al te vaak worden geconfronteerd, is daar debet aan. Ceyda wil ook een zachte kant laten zien. In De Volkskrant zegt ze vandaag ‘In de Koran staan meerdere verhalen die over katten gaan. Het is zelfs zo dat je als moslim maar beter goed voor katten kunt zorgen, wil je later in de hemel komen. Die zorg zit in onze cultuur ingebakken. Nu maar hopen dat men dat lieve deel van de Koran trouw blijft.’

Straatkatten in Turkije blijven dat ook: ze leven op straat. Maar ze worden gemiddeld goed verzorgd door de bewoners van steden en dorpen. Leven op straat is voor de Turkse kat de norm. Ze zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen maar worden geholpen als dat nodig is.

Ceyda Torun zorgde als klein meisje in Istanboel zelf ook voor een kitten, ze bleven jaren bijelkaar totdat Ceyda op 11-jarige leeftijd met haar ouders verhuisde naar Jordanië. Later woonde ze in London en New York, op dit moment is Los Angeles haar woonplaats.

Hier de trailer: