Reportage: Lilianne Ploumen in Kenia

President Trump zette in januari 2017 een streep door de jaarlijkse overheidsbijdrage voor ‘internationale gezinsplanning’. Organisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden helpen met gezinsplanning en abortus liepen daardoor in totaal zeshonderd miljoen dollar mis. Lilianne Ploumen kwam in actie en richtte het fonds She Decides op om geld te werven en het tekort te dichten. In het juli-augustusnummer van OPZIJ een uitgebreide reportage van Ploumens bezoek aan ngo’s in Kenia die zich bezighouden met seksuele en reproductieve gezondheid.

In Kenia ondergaan jaarlijks ruim 300.000 meisjes tussen de tien en negentien jaar een abortus. Omdat abortus in het land verboden is komen de meisjes bij een  zogenaamde ‘mama’, die met kleerhangers of drankjes de zwangerschap afbreekt. 45% krijgt te maken met complicaties. Ze raken ernstig verminkt of sterven.

“Het is makkelijk om hier verontwaardigd over te doen, maar ook deze ‘mama’s’ doen het om de meisjes te helpen”

Lilianne Ploumen bezocht onder meer de Kimisu Medical and Education Trust, een Keniaanse ngo die zich bezighoudt met seksuele en reproductieve gezondheid. De organisatie geeft training aan vrouwen, biedt cursussen seksuele verlichting aan en verzorgt beroepsopleidingen.

Ook bezocht Ploumen organisaties die via permanente en mobiele klinieken onder meer pre- en postnatale zorg bieden en zorgen voor anticonceptiemiddelen en medicatie. Ze praatte uitgebreid met de hulpzoekende vrouwen en de hulpverleners.

“Het verwarrende is dat verkrachting op zich ook niet als zo traumatisch wordt ervaren, zoals in Nederland en elders. Want: ‘Je raakt eraan gewend’”

Lees de volledige reportage over Lilianne Ploumens bezoek aan organisaties in Kenia in het dubbeldikke juli-augustusnummer van Opzij. Het artikel is ook te lezen via Blendle (€), klik hier