‘Mensen moeten hier meer over spreken. En als ik dat wil, dan moet ik dat zelf ook doen’

Presentatrice Geraldine Kemper start op 5 september met de vierdelige serie Misbruikt. Hierin gaan slachtoffers van seksueel misbruik terug naar die moeilijke periode uit hun verleden. Twee van de deelnemers, Lynelle en Melissa, waren gisteren samen met Geraldine te gast bij Eva Jinek.

Melissa en Lynelle gingen voor het tv-programma Misbruikt de confrontatie aan met het seksueel misbruik dat zij meemaakten. Hun deelname hielp hen niet alleen verder met de verwerking van hun trauma, ook willen zij het taboe op seksueel misbruik doorbreken.

Melissa werd van haar zevende tot haar elfde misbruikt door haar opa. Zij deed uiteindelijk aangifte en hij werd veroordeeld. In Misbruikt confronteert ze hem met zijn daden en wat dat met haar gedaan heeft. Ook praat ze met haar ouders en haar broer over wat het misbruik met hen deed.

Je intieme verhaal vertellen in een tv-programma en dat ook nog uitleggen aan tafel bij Eva Jinek, dat moet niet makkelijk zijn. Eva Jinek vraagt dan ook meteen aan Melissa: “Wat is jouw reden om dit te doen? Want het is zo openbaar. Ik bedoel, iedereen weet nu alles van jou.” Melissa legt uit dat het weliswaar geen geheim meer was binnen haar familie, maar wel voor mensen die verder van haar af staan. Ze wil er geen doekjes om winden en legt in het programma tot in detail uit wat er gebeurd is. Ze vindt het belangrijk dat slachtoffers van seksueel misbruik durven praten over wat zij hebben meegemaakt: “Mensen moeten hier meer over spreken. En als ik dat wil, dan moet ik dat zelf ook gaan doen”.

Bij Lynelle was het haar stiefvader die haar misbruikte. Zij vertelt dat ze het vooral heel moeilijk vond om te geloven dat haar moeder al die tijd niets gezien of gemerkt heeft. In het programma keert ze terug naar de plek waar het allemaal gebeurde.

Melissa en Lynelle vertelden hun verhaal aan heel Nederland omdat zij vinden dat slachtoffers van seksueel misbruik zich niet moeten schamen. Petje af voor deze twee dappere vrouwen.

Misbruikt is vanaf 5 september om 21.15 te zien bij BNN op NPO3.