Dan hoor je als model: ‘Drink 24 uur alleen water.’ En de volgende dag hoor je dat je toch niet meedoet

The New York Times publiceert vandaag een achtergrondartikel over het leven als model. De gang van zaken in de modellenwereld was al niet onbesproken maar in februari van dit jaar koos een aantal bekende dames – Jourdan Dunn, Edie Campbell, Leomie Anderson, Candice Swanepoel en Joan Smalls – partij voor casting director James Scully. Scully beloofde te ‘namen‘ en ‘shamen‘ als er geen eind zou komen aan de praktijken van sommige van zijn collega’s als het gaat om de behandeling van modellen. Seksuele  intimidatie, discriminatie en ronduit onbeschoft behandelen, daar ging het hem om. Eind februari j.l. was het zover, op Instagram. Maida Gregori Boina en Rami Fernandes, twee casting directors, presteerden het om tijdens een casting voor Balenciaga 150 modellen langer dan drie uur in een onverlicht trappenhuis te laten wachten terwijl ze zelf gingen lunchen. Het werkte. Een dag na Scully’s post werden ze ontslagen.

Een maand later publiceerde models.com over de kwestie na een inventarisatie van meningen en ervaringen onder tientallen modellen. Citaten:

It’s one thing when they ask you to change your body and you don’t feel good about your body. But when you feel good about your body and then someone tells you that you shouldn’t, it’s a whole different story.

There are casting directors who won’t want black models and literally write, “Don’t send models of color” or “We already have a black girl.” I noticed I would go into rooms and I would be like the most exotic thing in there, I would be the darkest thing in there, which was just crazy to me because we live in such a diverse city and you see all types of everything.