Pro-life organisaties willen behandeling die effect abortuspil terugdraait naar Nederland halen

Drie Nederlandse pro-life organisaties maken zich sterk om de abortuspilstopper ook in ons land te introduceren. De behandeling gaat de werking van een abortuspil tegen. Dat meldt het AD

Het gaat om een initiatief van Salome van der Wende van de website abortusinformatie.nl, die samenwerkt met stichting Schreeuw om Leven en het Nederlands Artsenverbond. De organisaties willen een netwerk opzetten van (huis)artsen die de abortuspilstopper willen voorschrijven.

De abortuspil en de abortuspilstopper
De abortuspil is een behandeling met verschillende tabletten. Het eerste tablet stopt de aanmaak van het zwangerschapshormoon progesteron, dat ervoor zorgt dat de vrucht zich in de baarmoeder nestelt. De tweede serie geeft baarmoederkrampen zodat de vrucht het lichaam verlaat. De abortuspil kan worden ingenomen tot de negende week van de zwangerschap.

De abortuspilstopper bestaat uit progesteron en kan worden gebruikt tot 72 uur na inname van het eerste tablet van abortusbehandeling. Zo wordt het effect van de eerste abortuspil tenietgedaan.

Volgens Van der Wende en huisarts Hildering uit Urk raakt de vrucht niet beschadigd door de behandeling. Het Genootschap van Abortusartsen spreekt dit echter tegen en zegt dat er kans is op afwijkingen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft nog geen standpunt ingenomen over de kwestie.

In Amerika wordt de ‘abortion reversal’ al toegepast, sterker nog, in verschillende staten moeten artsen verplicht melden dat de abortuspilstopper bestaat. Maar er is nog geen gedegen wetenschappelijk bewijs dat de behandeling werkt, volgens de American Medical Association en de American College of Obstetricians and Gynecologists.

Spijt van abortus
Van der Wende zegt dat vrouwen soms spijt krijgen, zelfs nadat ze de abortusbehandeling al zijn gestart. Aan het AD meldt ze: “Ze zijn bijvoorbeeld onder druk gezet door hun familie of partner. Er zijn zelfs meisjes die onder dwang naar een kliniek worden gebracht.”

Maar het gebeurt helemaal niet vaak, zelfs niet op lange termijn, dat een vrouw spijt krijgt van een abortus. Dat bleek in 2015 uit een groot onderzoek in de VS waarbij 667 vrouwen gevolgd werden die tussen 2008 en 2010 een abortus ondergingen, tot drie jaar na de abortus. Uit het onderzoek bleek dat gemiddeld 95% van de vrouwen vond dat ze de juiste beslissing had genomen.

Een abortuspilstopper geeft het idee dat vrouwen niet in staat zijn om dit moeilijke besluit weloverwogen en zorgvuldig te nemen. Bovendien zou je kunnen beargumenteren dat iemand inderdaad gedwongen kan worden tot abortus, maar ook tot het innemen van de abortuspilstopper.

Abortus tegengaan
Vrouwen hebben in Nederland heel hard gevochten voor het recht op zelfbeschikking, baas in eigen buik. Het resultaat is dat abortus hier nu tot 24 weken op een veilige manier mogelijk is en dat vrouwen daar zelf alle zeggenschap over hebben. In Nederland vinden relatief weinig abortussen plaats.

Toch zijn enkele partijen het niet helemaal of helemaal niet met de huidige abortuswet eens. De ChristenUnie heeft zich altijd verzet tegen legalisering en noemt het ‘hartverscheurend’ dat er in Nederland elk jaar 30.000 abortussen plaatsvinden. De partij wil de abortusgrens terugschroeven naar 18 weken. En het CDA wil de criteria waaronder abortus nu mogelijk is nog eens heel goed bekijken. Deze partijen zitten overigens waarschijnlijk straks in het kabinet, mocht het allemaal lukken met Rutte III. In Nederland krijgen extreme pro-lifestandpunten doorgaans weinig kans, maar toch.

In plaats van te tornen aan de voorwaarden waaronder abortus legaal is en het mogelijk maken van een abortuspilstopper zou het nuttig zijn om meer te investeren in preventie. Want is het niet vreemd dat abortus gratis is maar anticonceptie niet? De pil wordt sinds 2011 niet meer vergoed aan vrouwen boven de 21 jaar en blijft dus een terugkerende kostenpost, net als bijvoorbeeld de Nuvaring. Daarbij zijn er steeds meer vrouwen om medische of andere redenen pilmoe, maar de alternatieven zijn duur. Voor het plaatsen van een gewoon spiraaltje of Mirena ben je in een keer zo honderden euro’s kwijt. Haal dus de pil en andere anticonceptie terug in het basispakket, voor alle leeftijden, vinden onder andere de Rutgers Stichting en het Nederlands Genootschap voor Abortusartsen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

%d bloggers liken dit: