Sint-Maarten 2017, Borculo 1925

De dramatische beelden van de verwoestende werking van orkaan Irma op Sint-Maarten – waarom toch zo vaak een vrouwennaam? – bereiken ons sinds gisteravond. De schade na Irma is enorm, op het Franse deel van Sint-Maarten vielen er tenminste acht doden. Het is opmerkelijk dat een Franse minister getallen kan noemen over het Franse deel terwijl getallen over het Nederlandse deel nog lijken te ontbreken.

Gisterenavond ging het er bij Pauw in belangrijke mate over. Een Nederlandse deskundige legde uit dat ons begrip van wind  – op de Schaal van Beaufort – niet toereikend is. Beaufort gaat tot ’12’, dat is ‘orkaansnelheid’. Zou je de snelheden op Sint-Maarten moeten ‘vertalen’ dan kom je uit bij ’30’. Daar werden windsnelheden tot 300 kilometer per uur bereikt.

Die ’30’ hebben we in Nederland nooit gehaald maar we komen toch verder dan wordt gedacht. Op 10 augustus 1925 verwoestte een windhoos met windsnelheden tot 200 kilometer per uur bijna de helft van de huizen in Borculo, 2.000 van de 5.000 inwoners waren op slag dakloos, binnen zes minuten. In Borculo was er geen sprake van voorkennis of een aankondiging. Op een warme zomerdag is zo’n tornado er opeens. Er waren vier doden en 80 gewonden. Twee jaar later was het in de Achterhoek opnieuw raak, een windhoos trok langs Lichtenvoorde-Tubbergen. Er vielen tien doden.