Kate Millett, auteur van Sexual Politics (1969), overleden. Maar ook nogal vergeten

In 1965 verkocht de destijds buiten de Amerikaanse universitaire wereld tamelijk onbekende Kate Millett in veertien dagen meer dan 10.000 exemplaren van haar boek Sexual Politics. Het boek sloeg in als een bom, de Tweede Feministische Golf stond op het punt van uitbreken en Millett wordt en eigen land gezien als een van de grondleggers. Haar boek werd in veel landen uitgebracht, in Nederland uiteindelijk pas in 1975, door Meulenhoff, met de titel Sekse en macht.

Vorige week overleed ze in Parijs. In Sexual Politics levert Millet felle kritiek op het door haar alom vastgestelde patriarchaat, ze legde in een Feministsiche Meetlat avant la lettre gerenommeerde schrijvers als D.H. Lawrence, Henry Miller en Norman Mailer op de pijnbank. In de flaptekst van de Nederlandse uitgave is onder meer te lezen: ‘De relatie tussen de seksen is een politieke relatie en is dat altijd geweest. De verhouding tussen mannenwereld en de vrouwen is altijd een voortdurende machtsstrijd geweest, waarin de vrouw soms verafgood, soms gekleineerd maar altijd is uitgebuit.

Een zoektocht naar het boek in de Nederlandse vertaling levert alleen maar tweedehands-versies op. Op de website van Meulenhoff hebben ze geen idee wie Kate Millett is: de naam als zoekterm ingetikt levert geen resultaten op. En dat geldt ook voor boek.

Wie nog even wil zien en horen hoe het onder feministen in de jaren ’70 was, hieronder een mooi filmpje.