Camiel Eurlings kreeg ondanks strafblad gewoon een VOG en blijft bestuurder NOC*NSF

Ondanks zijn strafblad heeft IOC- en NOC*NSF-lid Camiel Eurlings toch een Verklaring Omtrent Gedrag gekregen. Hij mag daarmee dus aanblijven als bestuurslid. 

“Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen” zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF  in het AD. Niets staat Eurlings carrière bij de sportorganisatie en het IOC dus nog in de weg.

‘Eenvoudige mishandeling’
Camiel Eurlings werd ervan verdacht in 2015 zijn ex-vriendin te hebben geslagen en haar zo een gebroken elleboog, hersenschudding en kneuzingen te hebben bezorgd. Het OM achtte bewezen dat er ‘eenvoudige mishandeling’ had plaatsgevonden, mishandeling waarbij er geen blijvend letsel is. In maart van dit jaar accepteerde hij het aanbod van het OM om een schikking te treffen. Hij voorkwam daarmee de gang naar de rechter maar kreeg wel een aantekening op zijn strafblad. In 2016 had hij juist nog aangifte gedaan tegen zijn ex-vriendin waarin hij haar beschuldigde van afpersing en smaad. Daar vond het OM geen bewijs voor.

Verklaring Omtrent Gedrag
NOC*NSF had Eurlings wel gevraagd om zich terug te trekken, maar dat weigerde hij. Daarom wilde de sportkoepel van alle bestuursleden een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Dat kon in Eurlings geval een probleem vormen, mishandeling was immers bewezen geacht. Door de informele druk die op Eurlings werd uitgeoefend om zelf op te stappen leek ook NOC*NSF er weinig vertrouwen in te hebben. Toch oordeelde screeningsautoriteit Justis, die beslist of iemand voor een bepaalde positie wel of niet zo’n verklaring krijgt, dat de aantekening in Eurlings strafblad zijn bestuurlijke taken niet in de weg stond. Voor NOC*NSF was de kous daarmee af.

Je zou zeggen dat organisaties als het IOC en NOC*NSF belangrijke kernwaarden en een voorbeeldfunctie hebben, die niet te rijmen zijn met Eurlings schikking in een mishandelingszaak. Maar kennelijk is huiselijk geweld geen reden om hem de laan uit te sturen.