Verenigde Naties slagen er niet om seksueel geweld door eigen blauwhelmen uit te bannen

De Verenigde Naties slagen er maar niet in om seksueel geweld door hun eigen blauwhelmen uit te bannen. Sinds 2005 werden er wereldwijd 2000 aangiften gedaan tegen VN-personeel op missie. 700 aangiften kwamen uit Congo. Dat blijkt uit eigen onderzoek van persbureau AP.

In 2017 kwamen er tot nu toe al 43 aangiften binnen, een derde daarvan kwam uit Congo. In Congo zijn ruim 16.000 VN-soldaten aanwezig. Het is daarmee de grootste vredesmissie van de VN, en kost jaarlijks een miljard dollar.

De VN beloofde in 2005 het seksueel geweld door het eigen personeel aan te pakken, maar daar is nog maar weinig van terecht gekomen. Veel aangiften lopen vast in een bureaucratisch moeras, raken kwijt of worden overgedragen aan de landen waar de daders vandaan komen, waar er vervolgens niets mee wordt gedaan. Het persbureau probeerde bij een twintigtal landen informatie te krijgen over hoeveel van de door hen geleverde blauwhelmen aangeklaagd waren of straffen die waren opgelegd, maar geen enkel land was bereid mee te werken.

Het persbureau ontdekte dat slachtoffers van ongelukken met VN-voertuigen in Congo sneller financiële compensatie krijgen dan slachtoffers van seksueel geweld. Dat zou te maken hebben met het feit dat verkeersongelukken gebeuren tijdens diensttijd, terwijl het misbruik ‘s avonds en ‘s nachts gebeurt.

Bora, een van de meisjes die door AP werd geïnterviewd, werd op haar elfde verkracht door een VN-soldaat, die haar eten had aangeboden. Ze raakte zwanger en kreeg een zoon. Twee jaar later werd ze opnieuw misbruikt door een blauwhelm en raakte weer zwanger. Net als Bora kregen veel andere slachtoffers in Congo die door AP werden geïnterviewd, weinig hulp. Veel van hen werden verstoten door hun families omdat ze zwanger raakten. Met hun deels blanke kinderen is het moeilijk om een man te vinden, waardoor ze in armoede leven. Wat hen zou helpen is een schadevergoeding. Daarvoor is een vaderschapstest nodig, en dat is in veel gevallen onmogelijk omdat hun aanvaller allang weer terug is in zijn eigen land. Volgens de VN is er op dit moment al wel hulp voor meisjes en vrouwen die nog in afwachting zijn van de testresultaten.