Lilianne Ploumen krijgt Aletta Jacobsprijs

Demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen ontvangt dit jaar de Aletta Jacobsprijs. Ze krijgt de prijs vanwege haar inzet voor de rechten van meisjes en vrouwen over de hele wereld.

Lilianne Ploumen kreeg internationale bekendheid met haar fonds She Decides. She Decides zet zich in voor het recht dat alle vrouwen zelf kunnen blijven beslissen of, wanneer en met wie ze kinderen willen. Het initiatief was een direct antwoord op de herinvoering van de Global Gag Rule, een maatregel waarmee president Trump de financiële steun introk voor buitenlandse ngo’s die zich bezighouden met abortus. Hierdoor viel een bedrag weg van 600 miljoen per jaar. Ook andere programma’s van deze organisaties, zoals bijvoorbeeld seksuele voorlichting, hulp aan tienermoeders en het verstrekken van anticonceptie werden hiervan de dupe.

Volgens She Decides heeft het stopzetten van steun aan deze organisaties ernstige consequenties: meer ongewenste zwangerschappen, meer onveilige abortussen en meer gevallen van moedersterfte. Onder meer Nederland, Noorwegen, Zweden en de Bill & Melinda Gates Foundation deden donaties aan She Decides. In een halfjaar kwam er al 300 miljoen aan toezeggingen binnen.

Ploumen wint de prijs omdat ze ‘al enkele decennia een voorbeeldfunctie vervult voor vrouwen en meisjes in de hele wereld’. Volgens juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker heeft Ploumen met She Decides ‘een sterk en zeer succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning –zoals anticonceptie, veilige abortus, seksuele voorlichting, kraamzorg- stop te zetten.’ Lilianne Ploumen werkte eerder bij Mama Cash en Cordaid.

De Rijksuniversiteit Groningen reikt elke twee jaar de Aletta Jacobsprijs uit aan academisch geschoolde vrouwen die zich inzetten voor de vrouwenzaak. Eerder wonnen Hedy d’Ancona, Neelie Kroes, Els Borst en Petra Stienen de prijs. Op 8 maart zal Lilianne Ploumen de prijs in ontvangst nemen.