Victim-blaming is onlogisch, en deze filmpjes laten dat zien

Het fenomeen waarbij slachtoffers zelf de schuld krijgen van wat hen is overkomen noemen we victim-blaming. Niet alleen is het oneerlijk, het is ook onlogisch. Deze filmpjes laten zien hoe absurd victim-blaming is.

Slachtoffers van aanranding of seksueel geweld krijgen vaak te maken met negatieve of veroordelende reacties. Moet je maar niet in je eentje ‘s avonds door het park gaan lopen, met zo’n kort rokje vraag je erom en je gaf ook onduidelijke signalen af door eerst met hem te flirten. Het slachtoffer krijgt op die manier zelf de schuld van wat er gebeurd is. De Amerikaanse organisatie It’s On Us laat aan de hand van drie filmpjes zien hoe absurd die redenering is. De filmpjes werden twee weken geleden online gezet, maar kregen ineens veel aandacht toen model en socialite Amber Rose, die al jaren strijdt tegen slutshaming en victim-blaming, er eentje noemde op haar populaire Instagram. Bekijk de filmpjes hieronder.

The Wedding Caterer
De bakker is echt een ‘caketease’, volgens de hongerige vrouw die expres haar hand door een niet voor haar bedoelde bruidstaart haalt. Hij moet niet zeuren dat zij aan die taart heeft gezeten, hij heeft toch zeker zelf gezorgd dat dat glazuur en die roosjes er zo lekker uit zien? Hij vroeg er dus gewoon om.

The Hardware Store
Een vrouw komt binnen in een sanitairzaak, neemt plaats op een uitgestalde toiletpot en doet een plas. De winkeleigenaar is geschokt, maar ja, als hij alles zo open en bloot loopt te showen moet hij niet raar opkijken als zij zich dan niet kan inhouden, nietwaar?

The Art Gallery
Een bewaker roept twee vrouwen die een kunstobject aanraken tot de orde, maar ze lachen hem uit: “Je zegt wel nee, maar je bedoelt natuurlijk eigenlijk ja.”