Campagne #CHECKYOURSELFIE maakt jonge vrouwen bewust van borstkanker

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Borstzelfonderzoek kan helpen om vertrouwd te raken met je borsten en veranderingen sneller op te merken. De Keep a Breast Foundation startte de campagne #CHECKYOURSELFIE om met name jonge vrouwen te stimuleren regelmatig hun borsten te checken.

Borstkanker komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 60 en 75 jaar, maar ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Keep a Breast is een Californische non-profitorganisatie die vooral jonge vrouwen bewust wil maken van borstkanker. Voor de campagne #checkyourselfie roepen ze jonge vrouwen op een foto van zichzelf te maken waarop ze drie vingers naar hun borst brengen en deze selfie met de bijbehorende hashtag te delen via Instagram en andere social media. De drie vingers staan symbool voor het borstzelfonderzoek.

“Bij Keep A Breast willen we jongeren leren begrijpen dat borstkanker onder de veertig een realiteit is,” zegt Shaney Jo Darden, oprichter van Keep A Breast. “Het kan iedereen overkomen, niet alleen je moeder of oma. Het is zo belangrijk om te weten wat ‘normaal’ is voor jou en je lichaam, en het controleren van jezelf is de beste manier om je eigen gezondheidsexpert te worden.” Via de app Check Yourself! van Keep a Breast krijg je een duidelijke uitleg over hoe je je borsten kunt controleren. Ook kun je een automatische herinnering instellen.

Mogelijke symptomen van borstkanker
Behalve de bekende knobbeltjes of bulten zijn er ook andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker, bijvoorbeeld verhardingen in de borst, kuiltjes, huidveranderingen en schilferige of rode plekjes, een warm aanvoelende en rode borst, vocht uit de tepel, plekjes die pijnlijk of raar aanvoelen en zwellingen in de oksels. Uitgebreide informatie over symptomen en zelfonderzoek vind je o.a. op de website van Pink Ribbon.

De app Check Yourself! (ook in het Nederlands) is gratis te downloaden op Google Play en in de App Store.