Actrice Asia Argento woedend om Italiaanse reacties na aangifte Weinstein: “Jullie moeten je schamen”

De Italiaanse actrice Asia Argento, dochter van de beroemde regisseur Dario Argento, is een van de vrouwen die vertelden te zijn verkracht door Harvey Weinstein. Ze is woedend over met name Italiaanse reacties op haar verhaal. “Uit de rest van de wereld krijg ik solidariteit en troost, in mijn eigen land noemen ze me een slet.”

Asia Argento volgt het nieuws over Harvey Weinstein op de voet. Op haar Instagram reageert ze woedend op reacties die ze kreeg nadat ze haar verhaal vertelde. “Deze middelvinger is voor alle Italianen – ik herhaal: Italianen, die vinden dat de verkrachting die ik als meisje meemaakte mijn eigen schuld is omdat ik niet ben weggerend en omdat ik niet eerder aangifte heb gedaan. Het is de schuld van mensen zoals jullie dat vrouwen bang zijn om de waarheid te vertellen. Uit de rest van de wereld krijg ik solidariteit en troost, in mijn eigen land noemen ze me een slet. Jullie moeten je schamen. Jullie zijn monsters.”

Ook op Twitter gaat Argento los over de manier waarop in Italië slachtoffers van seksueel geweld vaak de schuld krijgen: “Ik doe aangifte van verkrachting en word in Italië een slet genoemd.” Op social media wemelt het van misselijkmakende reacties op haar verklaring, van mannen én vrouwen.

Gisteren noemde politicus Vincenzo D’Anna de actrice in een radio-uitzending nog hypocriet: “Als hij inderdaad een serie-aanrander was, had hij gewoon een klap in zijn gezicht moeten krijgen. Argento had echter profijt van hem, maakte films, is waarschijnlijk gekozen boven andere actrices, wat wil ze nog meer? Denkt ze dat ze zo haar morele maagdelijkheid terugkrijgt? Een klap was genoeg geweest. Als ze hem eerder had aangegeven waren vele anderen geen slechtoffer geworden.”

Asia Argento beschuldigt Harvey Weinstein ervan haar in 1997 te hebben gedwongen tot orale seks. Naar eigen zeggen durfde ze niet tegen hem in te gaan. Behalve de Italiaanse kwamen ook o.a. Rose McGowan, Gwyneth Paltrow en talloze andere actrices, assistentes en ex-werknemers naar buiten met beschuldigingen aan het adres van Weinstein.