Deense voetbalsters staken voor hoger salaris, WK-kwalificatiewedstrijd afgelast

De Deense voetbalvrouwen zetten geen voet meer op het veld tot de voetbalbond aan hun salariseisen tegemoetkomt. Ze weigeren te komen opdagen voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden, die gepland was voor aanstaande vrijdag. 

De voetbalsters willen een hoger salaris en betere voorwaarden. De DBU, de voetbalbond in Denemarken, deed de vrouwen eerder al een verbeterd voorstel, maar de onderhandelingen blijken toch te zijn stukgelopen.

De DBU liet Zweden vandaag weten dat de speelsters maandag en dinsdag niet aanwezig waren bij trainingen. “Het is een historisch slechte dag voor het vrouwenvoetbal en voor de Deense voetbal in het algemeen”, laat voorzitter Kim Hallberg weten in een verklaring. “Het is betreurenswaardig en ook bizar dat we ons in een situatie bevinden waarin de speelsters niet zullen verschijnen bij belangrijke internationale wedstrijden, terwijl we hen betere voorwaarden hebben geboden en hen hebben uitgenodigd voor nieuwe onderhandelingen.”

Denemarken loopt het risico op boetes, puntenaftrek en zelf op diskwalificatie. In september werd de kwalificatiewedstrijd tegen Nederland om dezelfde reden ook al afgezegd.

Vorige week werd bekend dat de Noorse voetbalvrouwen voortaan juist evenveel betaald krijgen als de mannen. De mannen stonden daarvoor een deel van hun vergoeding af.