Inspirerende NASA-vrouwen krijgen eigen Lego-collectie

Lego heeft een collectie ontwikkeld met daarin vier vrouwelijke pioniers bij de NASA. Het idee is van wetenschapsjournalist en feministe Maia Weinstock, die haar plan via het Lego Ideas-platform voorlegde aan het publiek en al snel genoeg stemmen verzamelde. 

Maia Weinstock zet zich actief in voor vrouwen en meisjes in de wetenschap en heeft zelf een grote interesse in ruimtevaart. Met de Legoset wilde ze de vrouwen die baanbrekend werk hebben verricht bij de NASA in het zonnetje zetten en meisjes enthousiast maken voor carrière in de wetenschap, techniek of technologie. Ze pitchte haar idee voor een collectie van vrouwelijke pioniers in de ruimtevaart op het Lego Ideas-platform en had binnen een mum van tijd de benodigde 10.000 positieve reacties bij elkaar. Daarop beoordeelde een speciaal team bij Lego het project, en werd in maart van dit jaar besloten het idee uit te voeren.

In de collectie vinden we Nancy Grace Roman, Sally Ride, Mae Jemison en Margaret Hamilton. Nancy Grace Roman was een van de eerste topvrouwen bij de NASA en wordt ook wel de ‘moeder van de Hubble’ genoemd voor haar grote rol in de ontwikkeling van de Hubble ruimtetelescoop. Sally Ride was natuurkundige en NASA-astronaut. In 1983 was ze de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. Mae Jemison was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte. In 1992 nam ze deel aan de ruimtevlucht met de spaceshuttle Endeavour. Margaret Hamilton is een informaticus en systeemkundige. Ze was directeur bij de projectgroep die de boordsoftware schreef voor het Apollo-ruimtevaartprogramma, dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin naar de maan bracht.

De set bestaat uit 231 delen met onder meer een miniatuurversie van de Hubble-telescoop en een lanceerplatform met spaceshuttle. Vanaf 1 november is de collectie te koop in de VS.