Franse minister wil straatintimidatie strafbaar maken

Marlène Schiappa is met haar 34 jaar het jongste lid in het kabinet van Emmanuel Macron. Ze is de eerste minister van Emancipatie. Een van haar speerpunten is het tegengaan van straatintimidatie.

In Frankrijk is straatintimidatie op dit moment nog niet strafbaar. Schiappa wil dat dat verandert. Straatintimidatie moet beter gedefinieerd worden, de politie moet actief controleren en direct boetes kunnen uitdelen. Ze wil hiermee een duidelijk signaal afgeven, zei ze tegen CNN. “In het Frankrijk van de 21e eeuw zijn er nog steeds mannen die zeggen ‘Ik doe toch niks verkeerd, ik praat alleen maar met haar’. Haar twaalf straten lang achtervolgen om met haar te praten? Ik dacht het niet.”

opzij oktober

Het schandaal rond Harvey Weinstein zorgde ervoor dat Schiappa’s wetsvoorstel weer vol in de belangstelling staat. Onder de hashtag #balancetonporc (‘verklik je zwijn’) vertelden Franse vrouwen over hun ervaringen met seksuele intimidatie  en seksueel geweld. Haar plannen vallen niet bij iedereen in goede aarde. “Er zijn mannen die zeggen ‘het is nu eenmaal de Franse cultuur’. Ze zijn bang dat we hen verbieden om met vrouwen te praten. We moeten dat gesprek aangaan. Er is een verschil tussen praten en lastigvallen.”

Schiappa ziet het lastigvallen op straat als een onderdeel van een groter plaatje van gendergerelateerd geweld in Frankrijk. Ze zet zich dan ook in voor het tegengaan van huiselijk en seksueel geweld, wat met de nieuwe wet ook beter gedefinieerd moet worden. Ze wil bovendien de verjaringstermijn van seksueel geweld verlengen en in de wet opnemen dat seks met minderjarigen sowieso verkrachting is. Dat is nu nog niet bij wet vastgelegd.

Eergeweld en partnergeweld komen in Frankrijk veelvuldig voor. Uit onderzoek bleek dat er in 2016 138 vrouwen om het leven kwamen door de hand van hun (ex-)partner. “Ik denk dat het een cultureel gevecht is. We moeten mannen vertellen dat het verboden is om hun vrouw te slaan. Het is niet romantisch, het is niet rock ‘n roll, het is niet voor de grap. Het zijn geen stoute jongetjes, het zijn gewoon losers.”