IJslandse vrouwen legden met hun staking het hele land plat, en met succes

Ze kookten niet, deden geen was, geen boodschappen, en zorgden niet voor hun kinderen. En ze gingen al helemaal niet naar hun werk. Op 24 oktober 1975 gingen de IJslandse vrouwen massaal in staking. Ze protesteerden tegen ongelijke betaling en ongelijke behandeling. En met groot succes.

1975 was door de VN uitgeroepen tot het Jaar van de Vrouw. IJslandse vrouwenorganisaties wilden dat jaar daarom verschillende evenementen organiseren. Met een staking, die ze Vrije Dag noemden, wilden ze aandacht vragen voor ongelijke behandeling en laten zien hoe onmisbaar vrouwen waren. Het evenement kreeg landelijk en internationaal veel aandacht, waardoor uiteindelijk 90% van de vrouwen al het werk neerlegde, zowel thuis als buitenshuis.

De dag ging de geschiedenis in als De Lange Vrijdag. Mannen moesten hun kinderen meenemen naar hun werk. Kranten konden niet worden gedrukt, scholen waren dicht, vluchten werden geannuleerd en ook andere bedrijven zagen zich genoodzaakt om die dag te sluiten of op halve kracht te draaien. 25.000 vrouwen (van de 220.000 inwoners in IJsland!) verzamelden zich in Reykjavik, waar werd gesproken over vrouwenrechten en gelijkheid.

Bestel hier nu de OPZIJ Vrouwenagenda 2018

Met citaten van vrouwelijke pioniers. Van Aletta Jacobs tot Michelle Obama, van Eva Jinek tot Emma Watson. 

Laat je inspireren door quotes van hedendaagse helden die je al bladerend tegenkomt en maak gebruik van de handige week- en maandplanner voor al je afspraken.


De staking had succes. Een jaar later kwam er een wet die gelijke rechten voor mannen en vrouwen garandeerde. Vijf jaar later werd Vigdís Finnbogadóttir de eerste vrouwelijke president van IJsland. Ze werd drie keer opnieuw gekozen. Toch is de ongelijkheid nog niet helemaal verdwenen. Vorig jaar op 24 oktober legden IJslandse vrouwen uit protest om 14.38 het werk neer en verzamelden zich voor het parlement in Reykjavik, om opnieuw aandacht te vragen voor de nog altijd bestaande loonkloof.