Redden vrouwen de vakbonden? Met video

De teloorgang van de vakbonden is een jaarlijks terugkerend thema in de berichtgeving. Vandaag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers tot en met het 1e kwartaal 2017. Er waren 1,7 miljoen mensen aangesloten bij een vakbond, 15 duizend minder dan in 2016. In één kwartaal is dat een heel forse teruggang, toch lijkt de afname te stabiliseren. In heel 2016 haakten 17 duizend leden af, in 2015 waren dat er nog 28 duizend.

Er is een markante ontwikkeling. Tegenover 23 duizend mannen die het eerste kwartaal van 2017 afhaakten staan 8 duizend vrouwen die juist lid werden, de meesten ouder dan 45 jaar. Dat is zowel goed als slecht nieuws. Want uit de data blijkt ook dat het vooral de laagste beroepsgroepen zijn die het lidmaatschap van een vakbond belangrijk vinden. Een stijging onder vrouwen en dan ook nog in die leeftijdscategorie duidt er op dat er – misschien zelfs wel in toenemende mate – iets mis met juist hun behandeling.

Hieronder een hilarisch filmpje.

Lees hier alle onderliggende cijfers.

 


Bestel hier nu de OPZIJ Vrouwenagenda 2018

Met citaten van vrouwelijke pioniers. Van Aletta Jacobs tot Michelle Obama, van Eva Jinek tot Emma Watson. 

Laat je inspireren door quotes van hedendaagse helden die je al bladerend tegenkomt en maak gebruik van de handige week- en maandplanner voor al je afspraken