Saoedische vrouwen mogen eindelijk stadion in

Saoedi-Arabië gaat vrouwen toelaten in stadions. In stadions in de drie grote steden Riyad, Jeddah en Damman zullen vanaf begin volgend jaar vrouwen welkom zijn om sportwedstrijden en andere evenementen bij te wonen. Het besluit is in lijn met plannen van kroonprins Mohammed bin Salman om het land te moderniseren.

De stadions zullen worden aangepast zodat ze begin 2018 ‘families kunnen ontvangen’. Het is nog niet duidelijk hoe dat er precies uit gaat zien en of er aparte vakken voor vrouwen of families komen. In publieke ruimtes waar zowel mannen als vrouwen toegestaan zijn geldt normaal gesproken een strikte scheiding der seksen.

Toch verandert langzaam maar zeker iets in het streng-islamitische land. Saoedi-Arabië besloot eind september al om het autorijverbod voor vrouwen op te heffen. Ook mochten Saoedische vrouwen vorige maand voor het eerst het stadion van Riyad in om de feestelijkheden voor de verjaardag van het koninkrijk bij te wonen. Vrouwen moesten toen wel via een aparte ingang naar binnen.

De voorzichtige maar revolutionaire hervormingen zijn onderdeel van het project Vision 2030 van de 32-jarige kroonprins Mohamed bin Salman, die Saudi-Arabië wil moderniseren. Vorige week vertelde de prins op een conferentie over zijn visie voor het nieuwe Saoedi-Arabië, dat volgens hem terug moet naar een gematigde islam. Bovendien wil hij de economie opkrikken door het land minder afhankelijk te maken van olie en te investeren in de arbeidsparticipatie van vrouwen.

Voogdijsysteem
Een grote hindernis op weg naar een modern Saoedi-Arabië is het voogdijsysteem. Ondanks de veranderingen van de laatste jaren gelden er voor vrouwen nog steeds veel beperkingen. Zo mogen vrouwen niet zelf een paspoort aanvragen of naar het buitenland reizen. Zij moeten hiervoor toestemming hebben van een mannelijke voogd; hun man, vader, broer of ander mannelijk familielid. Ook mogen vrouwen zonder toestemming niet trouwen, scheiden of een bankrekening openen. Bij een scheiding krijgt de vrouw alleen de voogdij als de kinderen nog jong zijn: jongens tot zeven en meisjes tot negen jaar, daarna gaat de voogdij automatisch naar de man. In de rechtbank is de getuigenis van een vrouw half zoveel waard als die van een man, en mannen erven dubbel zoveel als hun zussen.