Franse vaders willen langer vaderschapsverlof

Het doel van 75.000 handtekeningen was op het moment van schrijven nog niet bereikt. Maar 58.000 Fransen hebben tot en met woensdagmiddag een petitie getekend, gericht aan Emmanuel Macron en drie ministers. Op dit moment geldt in Frankrijk voor vaders in vaderschapsverlof van 11 dagen, dat zouden er – verplicht – 28 moeten worden, vier weken dus.

Zoals dat gaat hebben onder meer 40 prominenten – waaronder Thomas Piketty – de petitie getekend, een initiatief van change.org. Franse moeders hebben aanspraak op 16 weken zwangerschapsverlof, daar steken – net als in veel andere landen – die vaderdagen schril bij af. Bij twee of meer kinderen stijgt het aantal weken waarop moeders recht hebben zelfs naar 26.

Bijzonder is het dat als motivatie voor de uitbreiding wordt gesteld dat vooral de moeders – als de mannelijke ondersteuning al na 11 dagen wegvalt – het slachtoffer zijn van extra stress en slaapgebrek.

De OECD verzamelde in 2016 de data vanuit een veelheid aan landen. De verschillen zijn enorm. De Verenigde Staten kennen nog altijd geen enkele verplichte regeling. Maar in Estland is er een wettelijk recht van maar liefst ruim anderhalf jaar betaald verlof. De data van 41 landen vindt u hier.

%d bloggers liken dit: