Kandidates Miss Peru vertellen tijdens show niet hun lichaamsmaten, maar feiten over vrouwengeweld

De verkiezing van Miss Peru in de hoofdstad Lima stond dit jaar geheel in het teken van geweld tegen vrouwen. Waar de missen zich normaal gesproken voorstellen en hun lichaamsmaten noemen, braken de Peruaanse vrouwen dit jaar met die traditie. In plaats van het aantal centimeters van hun buste, taille en heupen noemden ze schokkende feiten over vrouwengeweld in Peru.“Mijn maten zijn: 2202 geregistreerde zaken van vrouwen die vermoord werden in de afgelopen negen jaar.”

Drieëntwintig kandidates namen deel aan de nationale missverkiezing. Allemaal noemden ze bedroevende statistieken rondom vrouwengeweld in Peru. “Mijn maten zijn: “65% van de vrouwelijke studentes wordt aangevallen door hun partner.” “Mijn maten zijn: “25% van de meisjes en tieners wordt op school misbruikt.” “Mijn maten zijn: 13.000 meisjes worden in ons land seksueel misbruikt.” De winnares, de 20-jarige Romina Lozano, had zich voorgesteld met: “Mijn maten zijn: 3114 vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel tot en met 2014.”


Bestel hier nu de OPZIJ Vrouwenagenda 2018

Met citaten van vrouwelijke pioniers. Van Aletta Jacobs tot Michelle Obama, van Eva Jinek tot Emma Watson. 

Laat je inspireren door quotes van hedendaagse helden die je al bladerend tegenkomt en maak gebruik van de handige week- en maandplanner voor al je afspraken.


De bijzondere vorm van deze missverkiezing was van tevoren georganiseerd. Bij het poseren in badkleding waren er op de achtergrond krantenkoppen te zien met verhalen van seksueel en huiselijk geweld. Organisator Jessica Newton wilde met het evenement aandacht vragen voor de omvang van het probleem. “Iedereen die dit niet veroordeelt en iedereen die niets doet is medeplichtig.” Aan Buzzfeed vertelde ze dat ze ook een statement wilde maken met het onderdeel waarin de missen in bikini te zien waren. Door critici wordt dit onderdeel vaak een vleeskeuring genoemd, maar Newton wilde ermee benadrukken dat vrouwen met respect moeten worden behandeld, welke kleding ze ook dragen. “Vrouwen mogen naakt rondlopen als ze dat willen. Naakt. Dat is een persoonlijke beslissing. Als ik rondloop in bikini ben ik net zo fatsoenlijk als een vrouw in een avondjurk.”

Geweld tegen vrouwen is een groot probleem in Peru. Volgens Marcela Huaita, oud-minister voor vrouwenzaken en kwetsbare bevolkingsgroepen, krijgt 7 op de 10 vrouwen te maken met fysiek geweld door hun partner. De straffeloosheid is schrijnend. In veel gevallen krijgt de dader een lichte of zelfs helemaal geen straf. Vorig jaar in augustus leidde dat tot massale protesten in Lima, Cusco en andere grote steden.