Christelijke partijen laten invloed gelden: geen abortuspil via huisarts

Het nieuwe kabinet haalt een streep door het plan om de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Oud-VVD-minister van Volksgezondheid Edith Schippers stelde dat in februari voor en wilde daarvoor de Wet Afbreking Zwangerschap verruimen, maar de christelijke partijen hebben zich er altijd fel tegen verzet. Door de verkiezingen de formatie werd het plan uitgesteld en nu is het voorstel definitief van de baan. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.

Schippers heeft zich altijd ingezet voor een grotere rol van de huisarts en de apotheek bij het verstrekken van de abortuspil. Als vrouwen terechtkunnen bij hun eigen huisarts in plaats van bij een abortuskliniek of ziekenhuis, wordt de drempel om hulp te zoeken in geval van een ongewenste zwangerschap lager, was het idee. De kersverse coalitiepartners CDA en de ChristenUnie denken echter dat vrouwen makkelijker abortus laten plegen als de pil via de huisarts verkrijgbaar is.

Onzin, volgens Schippers. Ze denkt dat de huisarts, die de situatie van de vrouw beter kent, met haar in gesprek kan gaan waardoor het juist minder vaak van een abortus komt. Ze wil voorkomen dat vrouwen anoniem naar een kliniek gaan. Eind vorig jaar zei ze: “Door ook de huisarts een rol te geven, gaat de anonimiteit eraf. Ik denk dat de huisarts een belangrijke toevoeging is aan de bestaande praktijk van hulpverlening aan vrouwen in nood.”

Het gaat om het middel Sunmedabon, een reeks pillen die een miskraam opwekken. Volgens de beroepsgroep van huisartsen is het middel veilig en effectief tot 6,5 weken ofwel zestien dagen overtijd. Nu kunnen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen met een vergunning het de behandeling voorschrijven.

Ook andere partijen vinden bij nader inzien dat de abortuspil niet door een huisarts voorgeschreven moet kunnen worden. D66 vindt dat huisartsen met te veel regels en bureaucratie te maken krijgen als zij de pil voorschrijven.

In het nieuwe kabinet zitten er overigens drie meneren op Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarvan er twee uit een christelijke partij komen, namelijk minister Hugo de Jonge (CDA) en staatssecretaris Paul Blokhuis (CU).