Christelijke partijen laten invloed gelden: geen abortuspil via huisarts

Het nieuwe kabinet haalt een streep door het plan om de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Oud-VVD-minister van Volksgezondheid Edith Schippers stelde dat in februari voor en wilde daarvoor de Wet Afbreking Zwangerschap verruimen, maar de christelijke partijen hebben zich er altijd fel tegen verzet. Door de verkiezingen de formatie werd het plan uitgesteld en nu is het voorstel definitief van de baan. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.

Schippers heeft zich altijd ingezet voor een grotere rol van de huisarts en de apotheek bij het verstrekken van de abortuspil. Als vrouwen terechtkunnen bij hun eigen huisarts in plaats van bij een abortuskliniek of ziekenhuis, wordt de drempel om hulp te zoeken in geval van een ongewenste zwangerschap lager, was het idee. De kersverse coalitiepartners CDA en de ChristenUnie denken echter dat vrouwen makkelijker abortus laten plegen als de pil via de huisarts verkrijgbaar is.

%d bloggers liken dit: