Sophie In ‘t Veld: Europeaan, Nederlander, feminist, liberaal, atheïst & NIET LIEF

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld (54) schreef Een Europees ID, een politiek pamflet over de Europese waardegemeenschap in roerige tijden. OPZIJ vroeg haar naar de vrouwen -en homorechten in Europa, de collegialiteit in Brussel, maar bovenal naar de identiteit van Sophie zelf. “Het is echt niet zo dat ik de hele dag maar klappen loop uit de delen, maar je moet niet bang zijn om af en toe tegen de stroom in te gaan.”

Op het gebied van vrouwen- en homorechten boeken de meeste Europese landen vooruitgang, maar toch zijn we er nog niet, vindt Sophie in ‘t Veld. “De Poolse regering wil een totaalverbod op abortus, dat is niet alleen immoreel maar ook onwettig. Daarnaast denk ik dat er nog een hoop gelijk moet worden getrokken voor vrouwen op de arbeidsmarkt, waar wij in Nederland overigens echt geen voorlopers in zijn. Wij lopen achter. Als je kijkt naar de economische zelfstandigheid van vrouwen of het aantal vrouwen in topposities, dan is er ook in Nederland nog veel te doen.”

Op de vraag hoe het zit met de collegialiteit onder vrouwen en of de vrouwen in het Europees parlement ‘een beetje lief’ voor elkaar zijn komt een fel antwoord. “Ik word altijd helemaal allergisch van dat woord ‘lief’. Een vraag die aan mannen nooit wordt gesteld. Nee, ik ben niet uit op ruzie met mijn collega’s, maar dit is dus wel precies het probleem voor veel vrouwen in de politiek. Je wordt als vrouw namelijk getraind en geconditioneerd om lief gevonden te worden. In de politiek kan je simpelweg niet altijd lief zijn, je hebt te maken met botsingen van verschillende belangen. Soms moet je even flink uithalen en dat is het spanningsveld waar vrouwen in moeten bewegen.”

Lees het volledige interview met Sophie in ‘t Veld op Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.