Is de kandidatuur van Ksenia Sobcak voor het Russische presidentschap echt of fake?

Van Vladimir Poetin weten we dat hij er niet voor terugdeinsde om met zijn maatje Dmitry Medvedev stuivertje te wisselen (even tussendoor: Medvedev vier jaar president, Poetin vier jaar premier) om daarna weer president te kunnen worden. Of defacto: altijd te blijven.

Enige paranoia is dus op z’n plaats nu de Russische presidentsverkiezingen in 2018 naderen.

Op 17 oktober j.l. stelde Ksenia Sobcak (36) zichzelf kandidaat maar, zoals ze zelf bevestigt, niet nadat ze dat eerst met Vladimir Poetin besprak. Die twee kennen elkaar goed, ze komen allebei uit St. Petersburg. Sobcak’s vader had als hoogleraar zowel Poetin als Medvedev als student. Dat lijken oranje stoplichten.

Maar er zijn ook groene.

Toen in 2011 er bij de parlementsverkiezingen veel aanwijzingen voor fraude waren, liep Sobcak vooraan bij tal van demonstraties.Ook heeft ze over de Krim een standpunt dat Poetin niet kan bevallen: ze vindt dat de Krim niet van Rusland is en stelde op 27 oktober j.l. zelfs geen referendum over de kwestie voor.

Ze noemt zichzelf feministe en wijst erop dat er onder de ruim 500 hoogleraren in Rusland nog nauwelijks vrouwen zijn en dat de salarissen van vrouwen gemiddeld 30 procent achterblijven bij die van mannen.

En tenslotte maakt ze weinig vrienden met haar belofte dat ze, als ze gekozen wordt, het Lenin van het Rode Plein zal laten verwijderen. Ze vindt zijn gebalsemde lichaam een verwijzing naar ‘de middeleeuwen.’

Ksenia Sobcak geniet grote bekendheid, van 2004 tot en met 2012 was ze talkshowhost van Dom-2 en daarna van de Russische varianten van Who does NOT want to be a millionaire?, Last Hero-6Sweet life of a blondeMyz-TV Awards, en Two stars. Pas in 2012 werd het allemaal serieuzer met GosDep, een show waarin maatschappijkritische onderwerpen aan bod kwamen. De eerste aflevering had als titel: ‘Waar leidt Poetin ons naar toe?.’

Zoals gezegd: het was de eerste aflevering van GosDep en direct ook de laatste. De show werd van het scherm gehaald ‘vanwege tegenvallende kijkcijfers.’ Dat is dan weer een oranje stoplicht.