Neelie! Een drama

In het novembernummer van Opzij schrijft Alies Pegtel, auteur van de biografie Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis, in haar column over het toneelstuk Neelie! van Theatergroep Suburbia. “De gemankeerde huisvrouw, de afwezige moeder, de manipulerende, ijdele, berekenende carrièrebitch; in ruim vijftig jaar blijkt er niets veranderd in de etiketten die een succesvolle, ambitieuze vrouw krijgt opgeplakt.”

“Tijdens de première van Neelie! afgelopen zaterdag in Almere zat ik vol verwachting in de zaal. Welke visie zou in dit ‘razend’ actuele drama op ‘de vrouw achter de ijzeren dame’ ten tonele worden gevoerd? Ik keek een uur en 45 minuten. Ik zag Carine Crutzen op hakken en zonder hakken, omringd door mannen. Maar het enige wat gebeurde, is dat ik razend werd. Ik zag geen vrouw van vlees en bloed achter de ‘ijzeren dame’ die Crutzen neerzette. En ik zag niets wat zelfs maar in de buurt kwam van een overkoepelende analyse over wat macht met een vrouw doet. Integendeel, ik keek naar een voorstelling waarin Neelie alleen maar bestond in relatie tot mannen en dat het, oh, hoe potsierlijk, haar diepste verlangen was om door een dominante man onderworpen te worden.”

Lees de volledige column van Alies Pegtel via Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.

%d bloggers liken dit: