Vrouwen doen goed mee in de Paradise Papers: Shakira, Nicole Kidman, Martha Stewart en Madonna

Of je dit nu een bewijs van geslaagde emancipatie moet noemen, laten we dat maar even in het midden laten. Maar feit is dat namen als, ondermeer, Shakira, Nicole Kidman, Martha Stewart en Madonna prominent aanwezig zijn in de Paradise Papers, ook deze vrouwen hebben hun weg naar exotische belastingoorden gevonden.

Daar hoeft helemaal niets illegaals aan te zijn, als we de vergelijking met dealers en junks maken, dan zijn het de Overheden van heel veel landen die de rol van dealer spelen. Zij bepalen het speelveld, de meeste belastingconstructies doen niet anders dan maximaal gebruik maken van de geboden mogelijkheden.

Madonna, the queen of pop, bracht in 1998 2.000 aandelen in een onderneming met de naam Safeguard Medical Ltd, een bedrijf in medische apparatuur, onder op de Bahama’s. Dat bedrijf stopte in 2013, we hebben geen idee wat er met Madonna’s belang gebeurde.

Nicole Kidman bracht samen met haar man hun onderneming onder op de Bahama’s. Zij brachten een belastingtarief dat 39,6 procent zou zijn geweest in de Verenigde Staten zo omlaag naar 23,8 procent.

Shakira woont in Barcelona maar haar geldstromen lopen langs Malta, Luxemburg en – alweer – de Bahama’s. Daarmee was al in 2009 een bedrag van $ 31 miljoen gemoeid. Maar ze begon dan ook al op haar 13e met zingen ;-).