Anne Fleur Dekker: ‘Mannen denken vaak over mij: stom wijf, houd je bek’

Anne Fleur Dekker (23) is een links radicaal opiniemaker en activiste. Ze liep ze mee met de Women’s March en protesteerde bij de G20 top, ze was fractiemedewerker voor GroenLinks in Hilversum, schrijft voor Joop.nl en is bezig met haar eerste boek Fröbelfascisten over de opkomst van Alt-right. OPZIJ sprak met haar over zusterschap.

“Vrouwen vallen elkaar echt keihard aan, maar noemen zichzelf wel een feminist. Ik denk dan dat ze geen idee hebben wat feminisme inhoudt. Ik denk juist dat je moet samenwerken en dat je elkaar in raakvlakken moet vinden en solidair met elkaar moet zijn. Of je dan een VVD’er bent of een SP’er, dat maakt niet uit. Je vecht voor hetzelfde. Over andere dingen ben je het misschien niet eens met elkaar, maar dit is jouw strijdterrein en daar zou je op moeten samenwerken.”

Dekkers felle uitspraken over feminisme vallen niet altijd in goede aarde. “Ik denk dat mannen op dit moment in een positie zitten waarin ze zich heel erg bedreigd voelen. Hiervoor hadden ze duizenden jaren de overhand en nu zijn ze bang om die positie kwijt te raken. Mannen denken vaak over mij: stom wijf, houd je bek. Maar ik blijf doorgaan en voeg me daarmee niet naar hun idee dat een vrouw van 23 naar hen zou moeten luisteren.”

Van vrouwen krijgt ze vaak wel steun. “Sommigen vrouwen zeggen dat ze het niet met me eens zijn, maar me toch steunen. Er zijn natuurlijk vrouwen die negatieve dingen zeggen, maar dat gebeurt veel minder.”

Lees het volledige interview met Anne Fleur Dekker via Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.