Niet alleen in Irak: kindhuwelijken van 9-jarige meisjes

Het is maar goed dat het Iraaks parlement 328 leden kent en dat er dus 165 nodig zijn om een nieuwe wet goed te keuren. Gisteren diende een 40 leden tellende fractie een wets(wijzigingen)voorstel in dat het regelt dat 9-jarige meisjes in het huwelijk treden.

Het zou een amendement zijn op een wet die in 2014 werd aangenomen en het zou wettelijk regelen wat in de Iraakse Shi’a-beweging (bij ons meer bekend als Sjiieten) eigenlijk al gebruik is.

Kindbruiden zijn in veel samenlevingen normaal en met de toestroom van vluchtelingen uit die regio heeft het fenomeen inmiddels ook ons land bereikt. En dan gaat het niet alleen om al in het buitenland gesloten huwelijken, ook in ons land worden – of werden – die huwelijken gesloten. Hoe groot het probleem is weten we niet want dit soort huwelijken bereiken de Nederlandse Burgerlijke Stand niet, ze zijn op religieuze wijze gesloten.

%d bloggers liken dit: