Vrouwen krijgen veel vaker een burn-out dan mannen

Vijftien procent van de vrouwen heeft wel eens een burn-out gehad of raakte overspannen. Twee jaar geleden was dit nog 9,4%. Bij mannen steeg het aantal van 6% naar 9%. Zowel bij vrouwen als bij mannen gaat het dus om een flinke stijging. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.

Opvallend aan dit onderzoek is dat voor 92% van de werkenden die aangaf een burn-out te hebben (gehad) geldt dat dit ook daadwerkelijk was vastgesteld door een arts.

Het hogere aantal burn-outs bij vrouwen is mogelijk te verklaren doordat vrouwen naast hun baan ook verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de opvoeding en het mantelzorg, vertelt Nyenrode-onderzoeker Jaap Van Muijen in de VolkskrantDit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar de tijdsdruk bij vrouwen laat zien dat vrouwen niet minder vrije tijd hebben dan mannen, maar dat bij de vrouwen de kwaliteit van deze vrije tijd minder is. Dat komt onder meer doordat vrouwen zich vaker dan mannen verantwoordelijk voelen voor het huishouden en het welzijn van kinderen en familieleden. Vrouwen zijn naast hun werk dus ook CEO Huishouden, Opvoeding en Mantelzorg. Dat zorgt voor stress.

Toon Taris, hoogleraar arbeids-en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht denkt juist dat het hogere aantal burn-outs onder vrouwen komt doordat vrouwen relatief vaker voor emotioneel belastende banen kiezen, zoals het onderwijs of de zorg.

Inkomensgelijkheid
Uit het salarisonderzoek blijkt ook dat de inkomensgelijkheid tussen mannen en vrouwen nog altijd ver weg is. Ongelijkheid neemt toe met de leeftijd. Vrouwen onder de 36 jaar verdienen 1400 euro bruto per jaar minder dan mannen, maar vanaf deze leeftijd neemt het verschil toe tot 3600 bruto per jaar. Bovendien steeg van 58% van de mannen tegenover 48% van de vrouwen het salaris in vergelijking met 2015. Van 35% van de mannen en van 42% van de vrouwen daalde het salaris.

Gek genoeg laat het onderzoek ook zien dat vrouwen vaker tevreden over hun salaris zijn dan mannen. Maar is dat echt zo of zijn we bang om het gesprek aan te gaan? Volgens Van Muijen denkt dat vrouwen minder goed onderhandelen, meldt hij aan het AD. “Vrouwen willen graag eerst die baan en beginnen dan pas met onderhandelen. Het probleem is dat ze dan te laat zijn.” Ook zijn vrouwen volgens de hoogleraar naïever dan mannen over hun salaris. “Vrouwen denken vaak dat hard werken automatisch wordt verrekend in hun salaris. Zij denken sneller dat hun inspanningen wel worden gezien en daarmee ook beloond. Vrouwen ondermijnen zo hun eigen emancipatie.”