Vrouwen krijgen veel vaker een burn-out dan mannen

Vijftien procent van de vrouwen heeft wel eens een burn-out gehad of raakte overspannen. Twee jaar geleden was dit nog 9,4%. Bij mannen steeg het aantal van 6% naar 9%. Zowel bij vrouwen als bij mannen gaat het dus om een flinke stijging. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.

Opvallend aan dit onderzoek is dat voor 92% van de werkenden die aangaf een burn-out te hebben (gehad) geldt dat dit ook daadwerkelijk was vastgesteld door een arts.

Het hogere aantal burn-outs bij vrouwen is mogelijk te verklaren doordat vrouwen naast hun baan ook verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de opvoeding en het mantelzorg, vertelt Nyenrode-onderzoeker Jaap Van Muijen in de VolkskrantDit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar de tijdsdruk bij vrouwen laat zien dat vrouwen niet minder vrije tijd hebben dan mannen, maar dat bij de vrouwen de kwaliteit van deze vrije tijd minder is. Dat komt onder meer doordat vrouwen zich vaker dan mannen verantwoordelijk voelen voor het huishouden en het welzijn van kinderen en familieleden. Vrouwen zijn naast hun werk dus ook CEO Huishouden, Opvoeding en Mantelzorg. Dat zorgt voor stress.

%d bloggers liken dit: