Chimpansee-expert Jane Goodall: ‘Tarzan married the wrong Jane’

Jane Goodall groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland op als een jonge vrouw met ‘onrealistische, onhaalbare’ ideeën en doelen. Althans,dat kreeg ze te horen als ze vertelde dat ze las over Tarzan, verlief op hem werd en wilde leven tussen – en publiceren over – wilde dieren. ‘Afrika is ver weg. Je hebt geen geld en je familie ook niet. En je bent maar een meisje’.

Inmiddels is ze 83 en reist nog steeds de wereld rond, ze blijft nooit ergens langer dan een paar weken en houdt uitverkochte lezingen over haar meer dan vijftigjarige ervaring met chimpansees.

Ze vertelt er ook over dat ‘maar een meisje zij’n haar juist goed van pas kwam. En dat het hielp dat ze er best goed uitzag. Mannen waren daardoor maar al te bereid haar te helpen.

Inmiddels is een prachtige documentaire in premiere gegaan, daarin beelden verwerkt van heel lang tot nog maar kort geleden. Over haar werk en leven zijn inmiddels al meer dan 40 films gemaakt.

De documentaire begint in de jaren ’60 als voor het eerst in een boot het Gombe Stream national park binnenvaart. ‘Ik had mannendromen, ik droomde van avontuur’. In 1957, toen ze net van school kwam en vervolgens een secretaresse-opleiding afmaakte, had ze de moed om Louis Leakey te bellen die veldonderzoek deed in ondermeer Kenia. Ze mocht mee – ze was 23 – en vanaf haar 26e startte ze haar eigen studies, zonder enige wetenschappelijke vooropleiding.

De rest is geschiedenis, ze werd dé expert als het gaat om chimpansees. En nog steeds vindt ze ‘Tarzan married the wrong Jane’