Essay PMS: “Als ik ooit iemand ombreng, gebeurt het zo’n drie dagen voor mijn menstruatie”

In het novembernummer van Opzij schrijft Yanaika Zomer een essay over PMS. Over het Premenstrueel Syndroom (PMS) wordt veel geschreven, maar is wetenschappelijk gezien nog onontgonnen gebied. Volgens de ene instantie heeft vier procent van de vrouwen tussen de vijftien en vijfenveertig jaar ermee te maken, de ander spreekt van vijfentwintig en weer een ander ontkent dat het überhaupt bestaat.

Paula Kragten schreef het boek Mooi rood is niet lelijk en staat aan het roer van het online tijdschrift Period! Magazine: “Er hangt nog altijd zo’n taboe om die hele menstruatiecyclus. Terwijl het mij eigenlijk logisch lijkt dat je je niet de hele maand hetzelfde voelt. Kijk naar die schommelende hormonen. We lopen in Nederland echt hopeloos achter op andere landen in de discussie rond menstruatie. En PMS is daarbij al helemaal een ondergeschoven kindje.”

“Als mannen het maandelijks mee zouden maken, dan was er allang veel meer aandacht voor”, zei gynaecoloog Berth Nieboer onlangs bij Omroep Gelderland. Maar vrouwen houden liever hun mond. Vrouwen die door hun menstruatie of door PMS gehinderd worden in hun werk, zullen dat niet snel tegen hun werkgever zeggen. Nog geen 25 procent durft bij een ziekmelding te vertellen dat het om menstruatieklachten gaat.

Lees het volledige essay over PMS via Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.