Hoe de ‘duurste scheiding ooit’ leidde tot de duurste Da Vinci ooit

Woensdagvond werd het schilderij Salvator Mundi geveild. Schilderijen worden wel vaker geveild maar dit keer was het heel bijzonder. Salvator Mundi is het enige schilderij van Leonardo da Vinci dat nog in privé-bezit is, de rest hangt in musea. Vooraf werd de opbrengst geschat op zo’n $ 100 miljoen. Maar uiteindelijk bleef, na een heuse biddingwar, de teller steken op $ 450,3 miljoen. Daarmee is het op slag het duurste schilderij ooit, een Willem de Kooning bracht in 2015 $ 300 miljoen op.

Het verhaal áchter de verkoop is mogelijk nog leuker. De verkoper heet Dmitry Rybolovlev, inderdaad een rijke Rus. Hij is gescheiden van zijn Elena en dat doet flink pijn. Zij eiste de helft van zijn vermogen dat geschat wordt op tussen de 7 en 10 miljard dollar. Uiteindelijk moest of moest er 720 miljoen Euro op tafel komen plus de eigendom van twee van zijn bedrijven. Er wordt gefluisterd dat het allemaal optelt tot wel  $ 3 miljard. Dat valt dan weer mee want een eerste, later herzien, vonnis sprak van $ 4,5.

Dmitry Rybolovlev is wel gedwongen het een en ander van zijn bezittingen te verkopen en nu was zijn Da Vinci aan de beurt. Dat die 4,5 maal zoveel opbracht als geschat, da’s dan – alweer – weer een meevaller. Oh ja: Dmitry Rybolovlev wordt ook genoemd als zo’n Russische connectie van Donald Trump