De eerste vrouwelijke taxichauffeurs dienen zich aan in Saoedi-Arabië

De inkt onder de in september vernieuwde wetgeving is in Saoedi-Arabië nog niet droog of vrouwen maken zich op voor méér dan een ritje achter het stuur, voor zichzelf. Duizenden vrouwen meldden zich aan bij Careem, een Uber-concurrent in de regio. Careem stelt ruimte te hebben voor meer dan 100.000 vrouwelijke chauffeurs. Zij kunnen dan ook hun financiele afhankelijkheid van de mannen opheffen of beperken, ze worden zelfstandig ondernemer. Careem is actief in 53 steden in het Midden Oosten, Noord Afrika en Zuid-Oost Azië.

Voorlopig beperkt het zich allemaal nog tot het halen van een rijbewijs, pas op 24 juni 2018 mogen vrouwen zelfstandig gas geven. En daarna is het ongetwijfeld wachten op de cultuuromslag, nog in 2013 verklaarde een Saoedische geestelijke dat autorijden schadelijk was voor de eileiders. Kom er eens om. Dezelfde ziener wees er ook op dat vrouwen dan in war zouden raken als ze er maar op los zouden shoppen, hun hersens zouden krimpen tot een kwart van de omvang van die van een man.

Intussen zit Uber niet stil, de dienst is al actief in 18 Saoedische steden en kondigde in oktober aan dat er speciale opleidingscentra voor vrouwen worden geopend.