Rohingya meisjes en vrouwen op grote schaal verkracht door Myanmarese militairen

Rohingya meisjes en vrouwen worden op grote schaal verkracht door Myanmarese militairen. Dat zegt mensenrechtenorgansiate Human Rights Watch in het rapport All of my body was pain, Sexual violence against Rohingya Women and Girls in Burma.

Sinds eind augustus treedt het leger van Myanmar hard op tegen de Rohingya in de staat Rakhine. Daarbij wordt verkrachting stelselmatig ingezet als strategie van etnische zuivering tegen de Rohingya, volgens HRW. Ook begaat het Myanmarese leger op grote schaal andere misdaden tegen de menselijkheid zoals massale slachtingen en brandstichting in Rohingya-dorpen.

HRW interviewde 52 Rohingya vrouwen en meisjes die naar Bangladesh zijn gevlucht. 29 van hen waren verkracht, en bij 28 van hen ging het om een groepsverkrachting. Ze vertellen over wreed fysiek geweld en vernederingen. Ook andere mensenrechtenorganisaties rapporteerden al honderden verkrachtingen. Het is waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg, want veel slachtoffers worden vermoord of doen uit schaamte geen aangifte. Veel van de geïnterviewde slachtoffers toonden tekenen van PTSS en hadden onbehandelde verwondingen en infecties. Behalve de fysieke en mentale trauma’s krijgen slachtoffers ook te maken met het stigma rond verkrachting. “Ik kreeg te maken met walging. Anderen keken weg van me”, vertelt de 40-jarige Isharhat Islam.

De autoriteiten in Myanmar wijzen de aanklachten van de hand. Over het algemeen zijn er geen militairen aangeklaagd. HRW dringt er daarom op aan dat Myanmar samenwerkt met internationale onderzoeksteams van onder meer de Mensenrechtenraad van de VN en wil dat hulporganisaties ongehinderde toegang krijgen tot Rakhine. Ook moet de VN-Veiligheidsraad een wapenembargo instellen tegen Myanmar en sancties opleggen aan militaire leiders die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van mensenrechten, waaronder seksueel geweld.