Prinses Mabel in lijst met meest invloedrijke vrouwen Verenigd Koninkrijk

Prinses Mabel hoort tot de 150 meest invloedrijke vrouwelijke leiders in het Verenigd Koninkrijk. Modeblad Harper’s Bazaar roemt Mabel voor haar strijd tegen kindhuwelijken als voorzitter van Girls not Brides en haar inzet voor organisaties als het Malala Fund en Crisis Action. Het tijdschrift stelde de lijst samen vanwege het 150-jarig jubileum.

De in Londen woonachtige prinses wordt genoemd in de categorie Philantropy en staat daarmee tussen vrouwen als Catherine Middleton, Annie Lennox en actrice Salma Hayek. In de categorie Opinion Formers staan onder meer Malala Yousafzai, J.K. Rowling, Amal Clooney, Schotlands eerste minister Nicole Sturgeon en Emma Watson.

Eind oktober kreeg prinses Mabel in Duitsland al de World Without Aids Award. Tijdens het prestigieuze benefietgala in Berlijn werd ze geprezen voor haar werk in de strijd tegen aids, een onderwerp dat ook nauw verbonden is met de stichting Girls not Brides.

Girls Not Brides
Jaarlijks trouwen wereldwijd vijftien miljoen meisjes voor hun achttiende verjaardag, ofwel 28 meisjes per minuut. Een of de negen kindbruiden is zelfs nog niet eens vijftien jaar. De gevolgen van kindhuwelijken zijn groot. Vaak zijn de meisjes lichamelijk niet klaar voor een zwangerschap en een bevalling en waardoor ze een grotere kans hebben op complicaties. Ook hebben ze meer kans om HIV en aids op te lopen. Ze hebben geen zeggenschap over hun eigen lichaam en krijgen vaker te maken met huiselijk geweld. Meestal gaan ze na een huwelijk niet meer naar school, waardoor ze later weinig kans hebben op een eigen inkomen en volledig afhankelijk zijn van hun man. Hierdoor neemt hun armoede toe.

Girls not Brides is een internationaal samenwerkingsverband dat als doel heeft kindhuwelijken uit te bannen. Dat gebeurt onder meer door het vergroten van bewustwording over de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken en het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende organisaties.