Renske de Greef over sletten & prinsessen

Renske de Greef (1984) schrijft columns en boeken en tekent een wekelijkse beeldcolumn. Hierin onderzoekt ze onderwerpen met een maatschappelijke kwestie. Zoals genderneutrale babykaarten, honderd alternatieve woorden voor ‘kut’, het programma Hotter than my daughter en onhandige skinny jeans voor baby’s. Haar eerste stripboek Waarom ik mensen niet in mootjes hak is net uit.

Renske de Greef begon al op haar zestiende met schrijven voor onder meer Spunk.nl en later voor NRC Next. In 2013 schreef ze een pamflet over het woord ‘slet’. “Het woord slet is een middel om vrouwen klein te houden. Mannen en vrouwen vallen vrouwen hierop af. Ook vrouwen ja. Ik spreek van ‘geïnternaliseerd seksisme’: je plaatst mannen hoger dan jezelf, daar wil je bij horen door naar andere vrouwen te trappen.”

In Renskes columns is er vaak sprake van een onverwachte twist. Of ze analyseert ingeburgerde principes en laat zien dat het eigenlijk maar gek is. “Charles Groenhuijsen noemde het gedrag van Trump ‘puberaal’. Zo van: ‘Oh joh, dat is Jeffrey, hij is gewoon de buurvrouw bij haar kruis aan het pakken. Laat hem, hij is zestien he.’ Nee Charles, nee!”

Lees het volledige interview met Renske de Greef via Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Renske de Greef, Waarom ik mensen niet in mootjes hak is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.