Column Hadjar Benmiloud: Allemaal soms kannibaal

Nieuw in OPZIJ: een maandelijkse column van Hadjar Benmiloud van Vileine.com. “Er is niks mis met collectieve rouw, maar ons missing white girl syndrome bij de ene gruwelijkheid en het negeren van de andere, zegt wel veel over hoe we als groep naar gevaren kijken.”

“Ik keek de tweedelige documentaire over de in de jaren negentig verongelukte prinses van Wales – te zien op Netflix doch allesbehalve chill. Diana’s uitgedoofde flitsleven vol telelenzen en voorpagina’s behoort nu toe aan de geschiedenis maar blijkt nog griezelig actueel.”

“Eerst de journaliste Kim Wall die na een lange vermissing gruwelijk verminkt en nauwelijks herkenbaar aanspoelde, waarover EditieNL lollig met emoji’s van afgehakte lichaamsdelen tweette en vrijwel alle vooraanstaande media waaronder NOS en de Volkskrant als eerste reflex het verhaal van verdachte Peter Madsen als “excentrieke visionair” in beeld brachten. Zelfs in Jinek werd verzucht dat men niet kon wachten op de Scandinavische thriller die over dit “spannende verhaal” zou worden gemaakt.”

“Een paar weken later werd in Nederland sekswerker Bianca vermoord en dromden de crimi-journalisten samen om haar dode lichaam verbaal over te gooien. Helaas, in bijna elk artikel wordt haar transseksualiteit met de meest ranzige termen benadrukt en wordt er zelfs aan victim blaming gedaan want je raadt het al: haar beroep lokt natuurlijk moord uit.”

Lees de hele column van Hadjar Benmiloud via Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.