Emmanuel Macron over geweld tegen vrouwen: grote woorden. Voorlopig ook loze woorden.

Emmanuel Macron hield zaterdag in Parijs een toespraak, met veel tamtam. Uiteraard – het was de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen – moest ook hij iets. Elke drie dagen overlijdt er in Frankrijk een vrouw als gevolg van geweld door hun huidige of voormalige partner.

Ook gaf Macron er blijk van dat hij zich realiseerde dat de wereld Frankrijk ziet als een land waar de omgang van vrouwen en mannen ‘nu eenmaal’ anders is dan waar dan ook. Frankrijk is het land van de crime passionel. En ook van premiers en presidenten die eerder als regel dan als uitzondering er naast hun vaste relatie nog van alles omheen regelen. Moet kunnen, vinden de meeste Fransen.

Frankrijk is ook het land waar seks met minderjarigen – gedefinieerd als jonger dan 15 – in principe strafbaar is maar alleen als vaststaat dat er geen sprake was van wederzijdse instemming. Op 24 april van dit jaar kon een 28-jarige man – met wederzijdse instemming – nog seks hebben met een 11-jarig meisje. Het was nog niet achter de rug of het meisje was – uiteraard – in alle staten en vertelde het haar moeder. Er kwam een aanklacht, er komt een proces. Maar voor spijt achteraf is juridisch geen plaats. Het meisje deed het allemaal ‘vrijwillig’, de reacties en bedenkingen kwamen later. En dus te laat.

Met Macron’s woorden was niets mis. Maar de Franse feministische organisatie Osez de Féminisme legde in een verklaring de vinger op de zere plek. Zonder geld, zonder aanpak van de communicatie, zonder effectieve steun voor de slachtoffers gaat er daadwerkelijk niets veranderen.