Griet op de Beeck weer bij DWDD: ‘Ik ga niet stoer doen, de wonden zijn weer opengereten”

Op 25 september van dit jaar vertelde auteur Griet op de Beeck bij De Wereld Draait Door over haar nieuwe boek Het beste wat we hebben, het eerste deel van een trilogie over een beladen onderwerp: incest. Ze vertelde toen over haar eigen ervaringen met het thema en dat maakte ontzettende veel reacties los. Gisteren was ze opnieuw te gast bij het programma. “Ik ga niet stoer zitten doen. Het is een buitengewoon heftige periode, de wonden zijn weer helemaal opengereten.”

Haar onthulling in september maakte veel reacties los, niet in de laatste plaats omdat ze aangaf dat ze zich in eerste instantie niet realiseerde dat ze was misbruikt en dat bepaalde herinneringen naar boven waren gekomen via therapiesessies. Ze legde toen uit: “Bij vroeg kinderlijk misbruik, bij mij was het van mijn vijfde tot mijn negende, zijn je hersenen letterlijk niet genoeg ontwikkeld om talig op te slaan wat er precies gebeurt, omdat het gewoon te ingewikkeld is”.

Er waren verschillende journalisten en experts die flinke vraagtekens zetten bij haar verhaal en het fenomeen ‘hervonden herinneringen’ in het algemeen. Er waren zelfs mensen die vonden dat haar herinneringen wel erg goed getimed waren, zo rond de verschijning van haar nieuwste boek. Aan tafel bij DWDD vertelde ze gisteren wat al die ophef met haar deed. “Ik ga niet stoer zitten doen. Het is een buitengewoon heftige periode, de wonden zijn weer helemaal opengereten.”

Criticasters
Als het opnieuw gaat over de vermeende onbetrouwbaarheid van hervonden herinneringen heeft Op de Beeck een krachtig antwoord. “Het niet aan mij om hier een wetenschappelijk discours te gaan voeren. Ik ga mij hier niet zitten verdedigen. Ik heb verteld wat ik wou vertellen.” Ze vindt dat mensen zelf maar moeten beslissen ‘aan wat voor wereld ze willen bijdragen’. “Ik wil liever proberen om iets bij te dragen wat waardevol zou kunnen zijn voor een aantal mensen. Wat uitnodigt tot een bepaalde openheid. En wat criticasters hebben gedaan, is het nog veel moeilijker maken voor slachtoffers om met dat verhaal naar buiten te komen. Want in dat soort situaties zijn er zelden of nooit harde bewijzen.”

Gelukkig waren er ook talloze positieve reacties en waren zelfs mensen bij die naar aanleiding van haar verhaal ook hun ervaringen met incest of misbruik durfden te delen, na jarenlang te hebben gezwegen. “Al was het er maar eentje geweest”, zegt ze, “dan was het al de moeite.”

Het boek Het beste wat we hebben is o.a. verkrijgbaar bij bol.com. De film Vele hemels boven de zevende, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Griet Op de Beeck, gaat op 30 november in première.