Reportage Curaçao: Seksueel misbruik en het moedig slopen van taboes

In het novembernummer van Opzij een indringende reportage van Renate van der Zee over seksueel geweld op Curaçao. Over seksueel geweld wordt op Curaçao gewoonlijk gezwegen. Het taboe drukt van oudsher zwaar. Er zijn als gevolg van dit zwijgen ook geen cijfers over dit probleem bekend. Zowel de overheidsinstanties als de rechterlijke macht treden weinig krachtig op. Maar toch zijn er vrouwen die het voortouw nemen en het taboe doorbreken.

Bijvoorbeeld Jeanne Henriquez, voorzitter van Aliansa, een pressiegroep die zich inzet tegen onder meer huiselijk geweld. “Wij vechten voor een serieus plan van aanpak van dit probleem. We willen dat kinderen op Curaçao goede seksuele educatie krijgen. We willen een kinderombudsman, daderprogramma’s en goede maatschappelijke zorg in de wijken voor families. We blijven dit op de agenda zetten en we grijpen elke kans aan om ons zegje te doen.”

Casandra Martha, een gepensioneerde politievrouw, vertelt dat er bij de politie altijd maar weinig aandacht is geweest voor seksueel geweld. “Helaas is er sindsdien weinig veranderd: politiemensen krijgen nog steeds geen training voor zedenzaken en de afdeling is onderbezet. Hier op Curaçao worden slachtoffers in eerste instantie niet geloofd. De mensen zeggen: die meisjes doen het zelf, ze zijn vroegtijdig seksueel actief. Maar die kinderen weten niet eens wat er gebeurt, want ze krijgen geen seksuele voorlichting. Men is bang dat meisjes daar losbandig van worden.”

Lees de hele reportage over Curaçao van Renate van der Zee via Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.