VIDEO: Neelie Kroes: Topvrouwen zijn te lief

Eerder deze week organiseerde de Stichting Topvrouwen het Topvrouwen & Tech Event en een van de sprekers was Neelie Kroes, door velen als Nederlands enige echte Topvrouw gezien.

Ze doet een paar krachtige uitspraken en wijst ook naar vrouwen-zelf als schuldige: vaak zijn ze te lief.

Ze stelt dat minstens eenderde van de top van het bedrijfsleven uit vrouwen moet bestaan. Dat vindt de Overheid ook, eerder dit jaar werd de Wet Streefcijfer van kracht. Die dwingt grote ondernemingen – gek genoeg: niet de Overheid-zelf – om te streven naar tenminste 30 procent vrouwen (of mannen) in de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. Voldoen ze nog niet aan die norm, dan moeten ze daarover uitleg geven.

Volgens Kroes is er alleen bij tenminste eenderde vrouwen de garantie dat er iets in beweging komt. Volgens haar zijn vrouwen meer teamspelers, hebben ze minder last van hun ego en zijn ze bereid om het toe te geven als ze iets niet weten.