Europese Commissie steunt vrouwelijke ondernemers

52% van de Europese bevolking is vrouw. Toch zie je weinig van deze cijfers terug in het aantal vrouwelijke ondernemers. Slechts 34,4% van het aantal Europese zelfstandig ondernemers is vrouw. De Europese Commissie heeft besloten om vrouwen te stimuleren om ook ondernemer te worden. Dit doen ze door middel van een subsidie die alleen bestemd is voor vrouwelijke ondernemers.

In Duitsland hebben de partners Kathrin Weiß en Anike von Gagern de website Tausendkind opgericht. Een webshop waar je allerlei kinderproducten kunt kopen. Ze leerden elkaar kennen bij het bedrijf waar ze toen werkten, maar wilden meer. Kathrin kwam op het idee om een webshop te beginnen en Anike wilde mee doen. Met allebei een economische opleiding op zak begon het avontuur. Het was niet altijd makkelijk om subsidies te vergaren. De Europese Commissie was een van de eerste geldschieters. En volgens Kathrin ook een hele belangrijke. “Het bedrag dat we uitgekeerd krijgen van de commissie is niet het hoogste bedrag dat we ontvangen, maar wel een van de meest betrouwbare.” Een subsidie speciaal voor vrouwelijke ondernemers vindt Anike een goed idee. “Onzekerheid is het grootste probleem voor vrouwelijke ondernemers. Daarnaast is er een tekort aan vrouwelijke rolmodellen.”

Women’s Innovation Prize
Naast subsidies heeft de Europese Commissie ook een prijs voor innovatieve vrouwelijke ondernemers. Vrouwen vanuit de hele EU konden aan deze wedstrijd meedoen en voor de winnaar was er 10.000 euro beschikbaar gesteld. De Engels/Kroatische Michela Magas won dit jaar de prijs. Zij heeft een lab waarbij er technische toolkits worden samengesteld. Deze wedstrijd is in het leven geroepen om de kloof tussen het aantal mannelijke ondernemers en vrouwelijke ondernemers te dichten en om vrouwen te stimuleren om ook ondernemer te worden.

%d bloggers liken dit: