Patricia Zorko: “De veiligheid van Nederland is de rode draad in mijn loopbaan”

In de rubriek Vakvrouw interviewt Nico Hofstra in het novembernummer Patricia Zorko, directeur Cyber Security en plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarvoor bekleedde zij ongeveer elke mogelijke functie binnen de Nationale Politie.

Vanaf haar eerste week als Directeur Cyber Security zet Zorko zich in om meer aandacht te vragen voor dreigingen op het digitaal domein in Nederland. “Dat was hard nodig,” zegt ze. “We zagen dat de dreiging toenam, terwijl onze weerbaarheid achterliep. Onze inspanning om meer aandacht te vragen heeft geleid tot meer budget in het regeerakkoord.”

In de nacht van 13 november 2015 werd Parijs getroffen door zes terroristische aanslagen waarbij 129 doden vielen. Zorko was op dat moment net twee weken plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. “Op deze vrijdagavond, tijdens die verschrikkelijke aanslagen, moest ik onmiddellijk paraat staan,’’ vertelt Zorko. “De volgende dag moest ik een bijeenkomst van de nationale crisisstaf voorzitten. Het was alsof ik aan boord sprong van een rijdende trein.”

Lees het hele interview met Patricia Zorko via Blendle (€) of in het novembernummer van Opzij.

Geen abonnee? Niet naar de winkel? U kunt deze hele OPZIJ digitaal lezen voor € 4,95, zonder verder verplichtingen. U registreert zich, betaalt en u heeft een volle maand toegang.