Sorry.

Wat is dat toch met excuses? De laatste tijd vliegen ze ons om de oren. Kevin Spacey zei sorry, hij kon zich niets herinneren van eventueel seksueel misbruik en was toen waarschijnlijk dronken, maar ‘the sincerest apology als het toch gebeurd is’. Ook Louis C.K., Dustin Hoffman, Francisco van Jole, Jappe Claes en Job Gosschalk boden hun excuses aan.

Radio 538-dj Frank Dane zei drie weken geleden ook sorry, sorry, sorry tegen zangeres Maan. Dane en sidekicks hadden voor de grap een streaker ingehuurd en stuurden hem op Maan af terwijl ze haar liedje zong in zijn radioshow. Supergrappig natuurlijk, dachten de mannen.

Maar Maan vond het helemaal niet leuk. Ze barstte van schrik in tranen uit. “Sorry, ik was al een beetje zenuwachtig voor dit en ik had m’n ogen dicht. En ineens stond er een naakte man voor m’n gezicht, sorry.” Dane zegt dan natuurlijk ook sorry. “Sorry, Maan, wij dachten, we hebben zo’n grappig ding bedacht. Dit is nooit de bedoeling geweest, om je zo te laten schrikken. Sorry.”

Ja, sorry, zeg dat wel. Spijtig dat Maan zich nota bene verontschuldigde voor haar heftige reactie. Spijtig dat een jonge vrouw, die gewoon haar werk doet, seksueel geïntimideerd wordt op een nationale radiozender, onder het mom van ‘het was een grapje maar dat is mislukt’. Spijtig dat verschillende media die over het voorval schrijven ‘seksuele intimidatie’ tussen aanhalingstekens zetten. Spijtig dat er ondanks #metoo kennelijk niemand bij 538 heeft gezegd: “Jongens, die streaker, dat is geen goed idee”. Spijtig dat Dane en Van Houten zo verbaasd zijn over Maans reactie. Spijtig dat twee mannen die de puberleeftijd al ver voorbij zijn kennelijk geen twijfels hadden over hun ‘prank’. Spijtig ook dat de mislukte grap bijna stilletjes was overgewaaid. Spijtig dat 538 niet eerder op eigen initiatief met een verklaring kwam.

Eerder vandaag was de zangeres opnieuw bij Radio 538 te gast. Dane gaat diep door het stof. Hij legt uit dat ze elkaar al lang kennen en dat ze eerder grappen uithaalden met Maan, zo kwam er bijvoorbeeld tijdens haar optreden al eens een fanfare langs en werd er een boom omgezaagd. “We dachten, we laten de eerste streaker op de radio langskomen bij Maan.” Dit had nooit mogen gebeuren, geeft de dj toe. “Het spijt me zo ontzettend dat het is misgegaan, dat jij zo bent geschrokken. Dat had ik moeten voorzien.”

Maan schrok zo erg van de streaker dat ze helemaal verstijfde, vertelde ze. “Ik voelde me heel onveilig. Ik wist niet of die man hier was binnengedrongen, of hij me iets aan wilde doen.” Nu wil ze het afsluiten, zegt ze op Instagram. “Het streakervoorval heeft me intens laten schrikken en was een totaal misplaatste en vreselijk stomme grap. Ik heb me er heel rot over gevoeld maar het is inmiddels 3 weken geleden en ik heb het, na meerdere malen excuses van Frank en zijn team, afgesloten.”