Carin Gaemers OPZIJ’s Topvrouw 2017

Carin Gaemers is door OPZIJ verkozen tot meest invloedrijke vrouw van 2017. Zij schreef met Hugo Borst het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’.

“Het grote probleem is dat er al heel vaak gesproken is over de ouderenzorg in ons land, maar dat iedereen op elkaar wacht. De zorginstellingen of brancheorganisaties schuiven alles naar elkaar toe. Terwijl we eigenlijk gewoon een rampenplan zouden moeten maken en moeten aanpakken alsof bijvoorbeeld de Deltawerken zijn doorgebroken”, zo legde Gaemers het eerder al eens uit.

OPZIJ vindt dat zij Topvrouw 2017 is omdat ze geheel belangeloos acteert – ze heeft bijvoorbeeld niet een betaalde baan waarbinnen de ouderenzorg een taak was en waardoor ze al op voorhand bekendheid genoot. Samen met Hugo Borst zette ze de problematiek zelf op de kaart, mobiliseerde de aandacht voor het probleem en kreeg veel extra geld los.

Daarvan zei ze gisteren, in haar toespraak na ontvangst van de prijs nog dat – nu er veel meer geld is – dat geld nog altijd niet het werkelijke doel bereikt: het moet zichtbaar worden waar het nodig is: direct in de zorg voor de patiënten. Ze ziet dat nog altijd niet of te weinig gebeuren. Carin Gaemers was gisteren samen met OPZIJ-hoofdredacteur Marianne Verhoeven te gast bij RTL Late Night en onderstreepte het nog maar eens: “Af en toe denk ik, er zijn meer mensen werkzaam in de zorg die helemaal nooit zorg verlenen dan mensen die daadwerkelijk zorg verlenen. Laten we dat nu eerst eens omdraaien.”

De OPZIJ Top 100
De Top 100 wordt samengesteld door OPZIJ om het werk, de zichtbaarheid en de impact van vrouwen in onze maatschappij te vergroten. De Top 100 bestaat uit tien categorieën (gezondheidszorg, ondernemers, onderwijs & wetenschap, media, openbaar bestuur, cultuur, justitie & openbare orde, bedrijfsleven, politiek, goede doelen). Onder meer minister Sigrid Kaag, Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer, emeritus hoogleraar Gloria Wekker, programmamaker Janine Abbring, hoogleraar Eveline Crone en president-directeur Shell Nederland Marjan van Loon staan in de lijst.

Marianne Verhoeven: “Deze Top 100 geeft een heel mooi beeld van de invloed van vrouwen op zoveel verschillende terreinen. Het is ongelooflijk wat deze 100 vrouwen aan veranderingen teweeg hebben gebracht. En ze zijn nog lang niet klaar!”

De OPZIJ Top 100 werd woensdag 6 december 2017 voor de negende maal uitgereikt, eerdere winnaressen waren Edith Schippers, Jeanine Hennis-Plasschaert en José van Dijck.

Benieuwd naar de complete Top 100? Lees het volledige artikel met de Top 100 via Blendle (€) of in het dubbele winternummer van Opzij.