Nu in de winkel: dubbeldik winternummer met Carin Gaemers, Debby Petter & Youp van ‘t Hek, Lilianne Ploumen en nog veel meer

De nieuwe OPZIJ ligt nu in de winkel. Dit dubbeldikke winternummer staat bomvol met bijzondere vrouwen, uitgebreide interviews, reportages, columns en natuurlijk de OPZIJ Top 100.

Een extra lang interview met Carin Gaemers, de invloedrijkste vrouw van 2017 die samen met Hugo Borst de verpleeghuiszorg haarscherp op de agenda zette. “Ik word weleens gevraagd om ergens te spreken en soms bieden ze me dan een vergoeding. Ik accepteer geen euro. Maak maar fijn over aan de vriendenstichting van De Hofstee, of koop lekker een keer Chinees voor de hele zorgafdeling.”

We interviewden Debby Petter over haar voorstelling In mijn hoofd en echtgenoot Youp van ‘t Hek voor de rubriek Man over Vrouw. (Ooit noemde hij OPZIJ overigens “Vakblad voor Drentse theemutsen in de overgang, Versleten tuinbroekenblad en ook de Viva voor uitgewipte provincietaarten.”)

Hoe sla je aanvallen op vrouwenrechten succesvol af en sta je op tegen de Amerikaanse president? Dat doet Lilianne Ploumen met haar fonds She Decides. In deze OPZIJ een mooie reportage. “Ik geloof dat She Decides een nieuwe weg vooruit toont. De brede steun maakt duidelijk dat de klok niet teruggedraaid kan worden.”

Iran en bikini’s, niet de meest voor de hand liggende associatie. We spraken met Tala Raassi, die ondanks een flinke lijfstraf in haar thuisland met succes badmode ontwerpt. “Door mijn jeugd in Iran weet ik dat het voor sommige meisjes in de wereld niet makkelijk is om hun dromen na te jagen. Ik wil hen inspireren en de kracht geven om dit toch te doen.”

Ook interviewden we Jodie Foster over haar nieuwste project als regisseur, feminisme en de band met haar moeder. “Veel vrouwen die uit een generatie komen waarin zij geen macht hadden, willen krachtige vrouwen opvoeden.”

Verder leggen we Atilay Uslu van Corendon langs de Feministische Meetlat, onderzoeken we of er iets verandert aan de achtergestelde positie van actrices op leeftijd, spreken we met Ans Markus, reizen we af naar Malaga en nog veel meer.

Je kunt dit nummer hier doorbladeren. Of neem een jaarabonnement voor 55,90 en krijg een sjaal t.w.v. 89,95 cadeau.